60 méteres híd-házat épített a DBA Los Angelesben

Los Angelesben, a Hancock Park szívében építette fel azt az egyedi megoldású híd-házat a Dan Brunn Architecture (DBA), mely nagyszerűen tükrözi a cégre jellemző innovatív megoldásokat és előremutató gondolkodást. A minimál stílusú építmény 60 méterre nyúlik át a patak felett, szó szerint hidat képezve a két part között, megosztva a privát és nyilvános teret, mely az év során számos kiállításnak ad otthont.

Dan Brunn Architecture

“Beleszerettem a bejárat és az udvar látványába” – mondta Dan Brunn, a DBA elnöke newporti inspirációs látogatása során. “Minden az udvarral kezdődött, a híd a szerkezet miatt került kialakításra. Egyenesen átívelhettük a patakot, ahelyett, hogy az egész házat csak az egyik oldalra építenénk.” A patak természetesen választja el a privát és nyilvános teret. “A két szintet szélességgel helyettesítettük.”

Dan Brunn Architecture

A két részre osztott ház privát oldalán helyt kapott a nappali, étkező, konyha, fő hálószoba gardróbszobával, további két szoba közös fürdőszobával, egy en-suite hálószoba káddal, garázs, mosókonyha, medence tusolóval és egy gamer szoba. A nyilvános térbe érve a látogató megpillanthatja a dupla magasságú ablakokat, nyitott tetőablakokat és a növényekből kialakított “élő falat”. A fal közepétől könnyedén elérjük a tálaló részt a vendégek kényelme érdekében. A DBA alkotásaira jellemző intimitás és funkcionalitás jegyében egy nagy kandallófal biztosítja melegséget, mely a hely áraszt magából.

A nyilvános terület kiterjesztéseként szolgáló teraszon egy mennyezetig érő üveg tolóajtó tárja elénk a tűzhelyet és a nappalit. A ház többi részével megegyezően a külső és belső terek összesimulnak. A különböző funkcionalitású terek átmenete fantasztikus látványt nyújt a környező tájra és megvédi a privát szféra nyugalmát a szomszédos épületektől.

Dan Brunn Architecture

 

A lakóteret a fő lakosztály alkotja a hozzá tartozó gardróbszobával, fürdőszobával és egy saját szentélyként felérő kerttel, amely helyettesíti a tipikus beltéri nappalit, ezzel is fenntartva a ház természetközeli viszonyát. Az alsóbb szintre érve megtaláljuk a medencét, amelyet a konyha, kültéri zuhanyzó, grillterasz és zeneszoba tesz teljessé.

Dan Brunn Architecture

A 420 m2-en elterülő építmény tökéletes harmóniában van az azt körülölelő természettel, melyet a felhasznált cédrus, üveg és fém is tükröz. A meleg és texturált fa, az északra és nyugatra néző mennyezetig érő ablakokkal tökéletesen tükrözi a körülvevő tájat. A házat úgy tervezték és kivitelezték, hogy megfeleljen a zéró energiás otthonok igényeinek és minél kisebb hatással legyen a környezetre.

Dan Brunn Architecture

A ház építésének és kialakításának kulcseleme a hossza, mely északi fekvésével és csupán 6 méteres szélességével több természetes napfényt enged be, ezzel is kevesebb energiát igényel. Északi fekvése biztosítja a kis ökológiai lábnyomot, mivel nem rendelkezik direkt fűtési rendszerrel, kevesebb hűtést igényel és a tetőablakok biztosítják természetes szellőzést. Az energiaellátást a nap biztosítja a tetőre szerelt cellák segítségével.

Dan Brunn Architecture

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek