A három zónás ház

A thaiföldi Bangkok nyugodt, hangulatos részén található WARchitect „V60 háza” amely sorozatosan beiktatott nyílt, üres tereken keresztül kapcsolódik a természethez.

WARchitect V60 ház

A ház három zónára oszlik – a nappalira, a hálószobára és a vendégtérre -, ugyanakkor a lakosoknak a külső teraszokon keresztül kell átmenniük ahhoz, hogy elérhessék az egyes zónákat. Ebből fakadóan minden esetben egy röpke bepillantást nyernek a természetbe, amikor elhaladnak a különböző részeket összekapcsoló zöld udvar mellett.

WARchitect V60 ház
A WARchitect a „V60 házat” olyan férjnek és feleségnek tervezte, akik mindketten repülőgép pilótaként dolgoznak, ezért hosszú időt töltenek szűk helyeken, kevés friss levegővel és nem megfelelő mértékű testmozgással.

WARchitect V60 házEzekre a kihívásokra reagálva, a ház felépítése lehetővé teszi a pár számára, hogy mélyeket szippanthassanak a friss levegőből és élvezzék a tág, nyitott tereket. Mindezt pedig Bangkok egy olyan részén tehetik, amely kifejezetten nyugodt és csendes, alacsony légszennyezettséggel és a főúttól távolabb fekszik, ráadásul a projekt igencsak jól használja ki a házhoz tartozó jelentős méretű földterületeket.

WARchitect V60 ház
A nagy telekméret lehetővé tette a thai építészeti stúdió számára, hogy egy ne túl kompakt házat tervezzen. Ehelyett a ház funkciói három különálló zónában vannak elválasztva, úgy, hogy közben zöld, nyílt terek vannak közéjük beiktatva, a természettel való összekapcsolódás további fokozása érdekében.

A ház többnyire a padlótól a mennyezetig nyújtózó üvegajtókkal van felszerelve, amelyek biztosítják a természetes szellőzést és rengeteg friss levegőt ajándékoznak a lakóknak.

WARchitect V60 ház
A ház három zónáját nem választják el belső válaszfalak, hanem a lakóknak először egy adott zóna belsejéből kell kigyalogolniuk, ahhoz, hogy eljuthassanak egy másikba.

Ilyen módon a WARchitect biztosította számukra, hogy minden esetben bepillantást nyerhessenek az őket körülvevő, lenyűgöző természeti környezetbe, amikor elsétálnak a projekt középpontját adó zöld udvar mellett.

WARchitect V60 házMindezek mellett pedig amennyiben a lakók a három zónán belül tartózkodnak, akkor folyamatosan láthatják egymást számtalan nyíláson keresztül. Például, amikor valaki a nappaliban éppen a kellemes illatokba burkolózva kávét főz, ráláthat a hálószobára és az úszómedencére is.

WARchitect V60 ház

WARchitect V60 ház

WARchitect V60 ház

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek