A Roland ultra-futurisztikus digitális zongorakoncepciója

Nem túl gyakoriak a zongora koncepciók, bár szívesen látnánk többet az effajta szépségekből. A Roland évtizedek óta készít professzionális digitális hangszereket, most pedig a tervezők segítségével megálmodta ezt az ambíciózus digitális zongorát.

A GPX-F1 a korai Jong Chan Kim munkája, aki a San Fransisco-i Művészeti Egyetemen tanult ipari tervezést, 2015-ben pedig megnyerte a Roland digitális zongora tervezési díjat a “Facet” nevű darabjával.

GPX-F1
Még 2019-ben keződött a projekt, mely során a Roland tervezőcsapata fogta Kim lenyűgöző tervét és elkezdte kidolgozni, hogyan tudják valójában működőképes élő zongora előadásra képessé tenni.

GPX-F1
Egy súlyozott kulcskészlettel és a legújabb PureAcoustic Piano Modelling rendszerrel a Roland csapata úgy döntött, hogy egy síkképernyős hangszóró-sorozatot épít a gép keretébe és alapjába, hogy visszaállítsa egy nagy zongora rezonáns hangtáblájának hangzásának fenségét.
A hallgatóság javát szolgálja, hogy a zongoristához közelálló hangszórók megteremtik annak saját hangzáskörnyezetét. A teljesen digitális állvány partitúrákból áll, így még egy gyors Chopin sem fog ki rajta. Android alapú rendszerrel rendelkezik, így elméletileg akár a Facebook oldalt is megnyithatnánk zongorázás közben, valamint Zenbeats kompozíciós szoftverrel és egy kis vizualizerrel egészül ki.

GPX-F1
A Roland nem tervezi, hogy meg is valósítaná a koncepciót, habár kétségkívül szívesen látnánk hasonlót, akár egy hollywoodi futurista filmben. A Roland GP609-es digitális modellje sokkal hagyományosabb megjelenésben.
A tervező az alábbi videóban mutatja be a zongorát és annak megalkotását:

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek