A színházak mecsete

A DUTS Design egy hatalmas színházat épített meg Linxiában (Kína), amelyet Omán alakja és textúrája inspirált. A 90 méter átmérőjű és 46 méter magas, a „Linxia Grand Theatre” feltűnő látvány a táj környezetében.

Linxia Grand Theatre

A tulajdonos kérésére a DUTS Design Omán nagy mecsetjének alakját és textúráját középületté alakította. A feladat óriási kihívások elé állította a tervezőcsapatot, elsősorban az volt kérdéses, hogyan lehet a nagy mecset arányait egy sokkal nagyobb épületen alkalmazni, és hogyan lehet integrálni a modern tervezési technikákat ebbe a hagyományos testbe. A DUTS fő célja egy kortárs építészeti elem megalkotása volt, erős közép-keleti jelleggel.

Linxia Grand Theatre

Alapos megfontolás után a tervezők elhagyták az alumínium függönyfal egyszerű, nehézkes és drága megoldását, hogy megvalósítsanak egy texturált mintázatot. Keresztmetszetű acélgerendákat hegesztenek egymáshoz a kupola szerkezetéhez, hasonlóan az ország olimpiai sportközpontjának madárfészek-szerkezetéhez.

Linxia Grand Theatre

A héjszerkezetet és a függönyfalszerkezetet egyesítik, ezzel sok költséget takarítanak meg, és az épület szerkezetét zökkenőmentesítik. Ennek eredményeként az épület felülről áthatolhatatlannak, alul pedig nyitottabbnak tűnik. A fehér színű homlokzat erős vizuális hatást vált ki a helyszínen.

Linxia Grand Theatre

A kupola magasságának fenntartása és a tér teljes kihasználása érdekében a nagyszínház főteste egy emelettel feljebb van. Az alsó részt VIP társalgók és nagy be- és kirakodó területek kialakítására használják a funkcionális igények kielégítésére. A színházat 1052 néző befogadására tervezték, köztük 102 aktív helyet a medencében.

Linxia Grand Theatre

A nézőtér fel van osztva a medence és a padló között, a medence 860 főt, a padlóhelyek pedig 192 nézőt fogadnak be egy-egy műsor megtekintésére.

Linxia Grand Theatre

A színpad az egész színház magja, és kínai karakterformát (品) kapott. Kétrészes területe akárcsak egy 120 négyzetméteres „zenei medence”, 100 személyes szimfonikus zenekar befogadására is alkalmas. A központ mellett van egy 15 méter négyzet nagyságú nagy színpadplatform, balett színpad, 14 méter átmérőjű DJ pult, öt elektromos felvonószínpad és egyéb funkciók is. Ezeket a funkcionális szakaszokat a számítógép vezérelheti, emelheti, forgathatja és mozgathatja a komplex jelenetek érdekében, és teljes mértékben kielégítheti a musicalek, operák, balett, dráma és színházi előadások különböző igényeit.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek