A szuperszonikus üzleti repülőgép

A Space Transportation kínai űrkutatási vállalat bejelentette, hogy egy repülőgép és szárnyas rakéta kombinációját fejleszti, amelyet űrturizmusra használnak majd. A repülőgép szuperszonikus üzleti repülőgépként is funkcionálhat, amellyel a Föld bármely pontjára el lehet jutni. A vállalat szerint ezzel a szárnyas rakétával egy Pekingből New Yorkba tartó repülés mindössze egy órát vesz majd igénybe.


A Space Transportation honlapján látható koncepcióvideóban az utasok egy olyan repülőgépre szállnak fel, amely két indítórakétára van erősítve. A repülőgép képes a szuborbitális repülésre, azaz a függőleges helyzetből való indulás után, egy bizonyos magasságban ledobja magáról az indítórakétákat, melyek visszaszállnak a kilövőállásra, míg a repülőgép tovább halad tovább a célállomás felé.
Egy szóvivő elárulta a kínai médiának, hogy a szárnyas rakéta alacsonyabb üzemeltetési költségekkel fog rendelkezni, mint „a műholdakat szállító rakéták, és gyorsabb lesz, mint egy hagyományos repülőgép”.

Space Transportation

A SpaceX 2017-ben már bemutatott egy hasonló koncepciót Earth to Earth néven, amelyet a BFR nevű, eredetileg a Marsra történő utasszállításra tervezett rakétából alakítottak át. Az Earth to Earth-t városok közötti személyszállításra tervezték Starship rakétákkal. Erről a koncepcióról azóta nem közölt több információt a vállalat.
A Virgin Galactic tavaly nyáron indította el Sir Richard Branson vezérigazgatót egy 11 perces szuborbitális repülésre, és ezzel hivatalosan is bemutatta az űrturizmus iparágát a nagyközönségnek. A Virgin Galactic egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy a vállalat kezdetben az űrturizmusra fog összpontosítani, de előreláthatólag szuperszonikus ingázóként is szolgál majd a repülőgép.
A Space Transportation tavaly augusztusban közölte, hogy 46,3 millió dollárt gyűjtött össze szuperszonikus űrrepülőgépéhez, amely állítása szerint körülbelül 2600 mérföld/órás sebességgel fog repülni. A vállalat azt is elárulta, hogy nemrégiben sikeres tesztrepüléseket hajtott végre a Tianxing 1 és Tianxing 2 néven emlegetett tesztrakétákkal, de a tesztekről nem árultak el részleteket.
A Space Transportation azt tervezi, hogy 2023-ig földi teszteket végez, majd 2024-ben végrehajtja első tesztrepülését. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2025-ben sor kerülhet a legénységgel végrehajtott tesztrepülésre is.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek