A szürke villa

A White Cube Atelier „Szürke Villája”, Irán Nyugat Azerbajdzsán névre keresztelt tartományában található jellegzetes épület, amelyet természeti környezetébe beágyazódó műemléknek terveztek. A projekt formavilága a környezet szabálytalan szikláiból és szinte szárnyra kapó hegyeiből merít, miközben igyekszik modern módon kapcsolódni a környező tájhoz. Bazaltkövet használtak az építésénél olyan, egyfajta jellegzetes, „népies anyagként”, amely tovább gazdagítja a fenti kapcsolatot.

Szürke villaA „Szürke Villa” közvetlenül a város bejáratánál helyezkedik el, ráadásul egy hatalmas kert is körülveszi, közvetlenül egy hegy szomszédságában található és nagyszerű kilátással rendelkezik az útra és a déli síkságra egyaránt.

Szürke villa„A koncepció kialakítása során az volt a legfőbb szempontunk, kontextuális építészet keretein belül egy olyan kompozíciót hozzunk létre, amelynek a lehető legkisebb befolyásoló hatása van a érintetlen kertre ezáltal keresve és teremtve meg a szoros kapcsolatot a természeti környezettel” – magyarázza a helyi stúdió.

Szürke villa
Az eredmény egy olyan épület lett, amely tiszteletet mutatva ünnepli természeti környezetét és modern megoldások segítségével kölcsönhatásba is lép vele.

Szürke villa
Az építkezés 20 négyzetméteres alappal rendelkezik, 2 méteres konzolokkal az első és a második emeleten mind a négy irányban, ami így összességében 100 nm2 beépített területhez vezet. Ez a terület pedig számos nyílással rendelkezik, amelyből belső tér igen sok természetes fényt profitál, hiszen így a napfény minden irányból érkezik, és a napszaknak megfelelően különböző árnyalatokat hoz létre.

Szürke villaAz első emelet, amely a nappalit és a konyhát foglalja magába, az udvar két könnyű fémlépcsőjén keresztül közelíthető meg. Az első és a második emeletet pedig egy konzolos lépcső köti össze a különleges térbeli követelményeknek megfelelően, ráadásul mindenközben hozzájárul az épület egyedi formavilágának beteljesítéséhez is.

Szürke villa
A felső lépcső a tetőre vezet, amely egyben megfigyelő teraszként is működik az alant elterülő tájak csodálói számára. Formája úgy van megtervezve, hogy a szemlélődő miközben a természettel való kapcsolatot keresi, tulajdonképpen „csapdába esik”, de ugyanakkor hirtelen az a tudatosan létrehozott nyílásokon keresztül egy teljesen egyedi látásmódot, kapcsolatot tapasztal meg a környezetével.
„A szürke villa a modern szemlélet, kiemelkedő példája. A modern szín, a modern térfogat, a természettel való modern kapcsolat és a modern gondolkodásmód kreatív tükröződése” – teszi hozzá a White Cube Atelier.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek