A tálak tálja

Néha megéri visszatérni a régi ötletekhez. Tom Dixonnak szerencsére rengeteg olyan ötlete van, amit tovább lehet gondolni – ilyen például a Beat lámpakollekciója, melyet fémműves mesterek készítettek Indiában.

Az iparművészek nem kerekítették le a széleket, meghagyták a felületen a kalapács nyomait. Ugyanígy készült az új Cloud edénykészlet is, melyet Dixon február második hetében mutatott be a Stockholm Design Week-en.
A Beat kollekcióhoz hasonlóan a Cloud is megőrzi a mester keze nyomát – a felületek apró bemélyedései természetes hatást kölcsönöznek a daraboknak. Munkáival Dixon a hideg és ipari hangulatot árasztó csiszolt alumínium anyagát az érintetlenséget és természetességet érzékeltető dizájnnal ötvözi.

Tom Dixon
„Biztos voltam benne, hogy kerek és aszimmetrikus formákra van szükség,” beszélt Dixon a dizájnról a Robb Report-nak. „Azt hiszem az emberek egyre jobban vágynak a lágyabb vonalakra. Jelenleg elképesztő mennyiségű időt töltünk képernyő előtt meg Zoom-on, így hát szomjazzuk a kevésbé szintetikus dolgokat.”

Tom Dixon
A Cloud nagy, virágcseréphez hasonló formájú darabjai nem csak kellemes látványt nyújtanak – itt a forma nem szorítja háttérbe a funkciót. Az egyik edényt Dixon gyümölcstálnak szánta, a másikba pedig két vagy három üveg pezsgő is beleilleszthető. „Széles és mély tálakat szerettem volna készíteni, amiket sokféleképpen fel lehet használni,” tette hozzá a tervező.
Mint már máskor is, Dixont a londoni Coal Office étterméből kapta az ötletet: a csapatnak feltűnt, hogy a rendelkezésükre álló edényekben nem fér el nagyobb mennyiségű étel és ital. Szóval Dixon tervezett egy készletet, amiben igen.

Tom Dixon
Bár a Cloud a kézművesipart ünnepli, a Stockholm Desing Week-en való bemutatását kizárólag a technológiai újdonságoknak köszönheti: mivel Dixon nem lehetett jelen személyesen, egy hologramot küldött magáról, melynek segítségével könnyedén bemutatta új munkáit, illetve válaszolt a felmerülő kérdésekre. „A virtualitás egyre nagyobb teret nyer,” vélekedik Dixon. „A pandémia hihetetlenül felgyorsította ezt a folyamatot. Ez az első kísérlet arra, hogy kiderítsük, van-e valami lebilincselőbb is az aprócska laptop képernyőkön túl.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek