Alice csodaországa

Az Eviation tavaly nyáron tette közzé az Alice külső kialakítását és év végi repülési terveit, de most képeket tett közzé az új vezetői belső térről. Az elektromos repülőgép a három évvel ezelőtti bemutatása óta elég nagy átalakuláson ment keresztül. A vezetői belső tér azonban egyenesen az üzleti repülőgépek világába helyezi, és olyan nagyon könnyű repülőgépekkel versenyez, mint a HondaJet Elite és a Cirrus Vision SF50.

A széles kabin, a panorámaablakok (16,5″ x 22″) és a nagyméretű ülések mellett konyhát, mosdót és gardróbot is találunk. Az ülések mindegyike rendelkezik egy-egy konnektorral és USB-csatlakozóval. A cég állítása szerint a kategória legjobb 100 köbméteres csomagtartója 850 kilogrammos poggyásztérrel rendelkezik – a poggyászok mellett a kerékpárok, sílécek és golffelszerelések sem jelentenek gondot. Az Alice két fős személyzet számára van kialakítva.

Alice

A nagy durranás természetesen az elektromos motorok. A vállalat szerint az Alice szén-dioxid-kibocsátásmentes teljesítménye és csendes vezetése a legnagyobb előnye. “Izgalmas bepillantást nyújtani abba, hogyan nézhet ki és fog kinézni az üzleti utazás a közeljövőben” – mondta Omer Bar-Yohay, az Eviation vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

A repülőgépet két magnIX magni650 elektromos hajtómü hajtja, fly-by-wire Honeywell avionikai rendszerrel. A jelenlegi akkumulátor-cellás technológiát fogja használni, amely az Eviation szerint a jövőbeni fejlesztésekkel könnyen átalakítható.

A hátránya, mint a legtöbb eVTOL és elektromos repülőgép esetében, a korlátozott hatótávolság, amely 440 tengeri mérföld, szemben a HondaJet Elite 1437 tengeri mérföldjével. A 217 csomós utazósebessége szintén jelentősen elmarad a versenytársakétól. (A HondaJeté 422 csomó).

Alice

Az Eviation az Alice-t inkább rövid távú regionális repülőgépnek, mint középkategóriás jetnek tekinti, amely jelentősen alacsonyabb üzemeltetési költségekkel büszkélkedhet. Az Alice hasznos terhelhetősége 1100 kg lesz. Lesz ingázó (legfeljebb kilenc üléses) és teherszállító változat is.

Az Eviation közölte, hogy már most fogad megrendeléseket az Alice-ra, és 2026-os szállítási dátummal számol.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek