Arijiju ház

Michaelis Boyd Kenyába vette az irányt egy Arijiju nevű projektje kapcsán, amely egy ottani privát megrendelőhöz köthető. Az ügyfél alternatívát keresett a hagyományos afrikai nádtetőhöz és a sötét belső terekhez képest, méghozzá elképzelése szerint az afrikai és az európai stílus összeolvasztása által születne meg a megoldás – a megoldás amely egy olyan lakot hoz létre, ami igencsak különbözik a Kenya ezen részén megszokottaktól.

Michaelis Boyd Arijiju Háza

Az „Arijiju” a szavanna füves végtelenjén elterülő 32 000 hektáros Borana Természetvédelmi Területen helyezkedik el, amely olyan vadon élő állatoknak ad otthont mint például a rendkívül veszélyeztetett fekete orrszarvú, amelyet folyamatosan fokozott fenyegetésnek van kitéve az orvvadászok miatt. A területet a tulajdonos, Michael Dyer adta bérbe, hogy ezáltal is fedezze a fekete orrszarvú védelmének hatalmas költségeit.

Michaelis Boyd Arijiju Háza

A kenyai „Arijiju” ház megalkotásával Michaelis Boyd kifejezi a békés és szemlélődésre sarkalló terek befolyását, beleértve egy 12. századi francia ciszterci kolostorét is.

Az ingatlan egy alacsony déli lejtőn helyezkedik el, hogy az lakó megtapasztalhassa a közvetlen, háborítatlan kapcsolatot a környező természettel, ráadásul a közelben egy itató is található, ahol a vadon élő állatok gyakran gyülekeznek. Az ingatlant körültekintően Kenyai hófödte hegycsúcsai felé pozícionálták ezáltal biztosítva a csodálatos kilátást.

A tervezőcsapat számtalan terepbejáráson vett részt, hogy megtalálják a tökéletes helyszínt, illetve biztosítsák, hogy az épületek és a teraszok a nap mozgását figyelembe véve legyenek elhelyezve, valamint megfelelően szélvédettek és rejtettek legyenek.

Michaelis Boyd Arijiju Háza

Michaelis Boyd helyi anyagok felhasználásával építette a házat, hogy az ezáltal ténylegesen beleolvadhasson a környező kenyai tájba. Ez az anyagpaletta magában foglalja a helyi kőfejtőből származó Meru követ a falak számára, valamint az ugyancsak helyi úgynevezett Grevilia fát amelyet a mennyezet gerendáihoz, áthidalókhoz használtak fel, valamint a pergólákhoz és lapos fűvel beültetett tetőkhöz.

Michaelis Boyd Arijiju Háza

Az autóval közeledő látogatók a szavanna gyepen kanyargó ösvényen gurulhatnak a cél felé, majd pedig a négykerekűt hátrahagyva, egy sziklából kivájt lépcsőn ereszkedhetnek le. A bejárat, egy hatalmas, boltíves faajtó formájában csak ekkor tárul a szemük elé. Mindez pedig egy zöld oázisra, egy udvari kertre nyílik, amely oszlopos, boltozatos sétányokkal van tarkítva.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek