Az időmérők minimalitástája

A Bulgari a 2021-es Digital Edition Of Watches And Wonders kiállításon mutatta be legújabb, a japán építésszel, Tadao Andóval készített közös időmérőjét. A 160 darabos Octo Finissimo az idő konstruálását és a legfinomabb módon történő értelmezését tűzte ki célul, és az együttműködés eredménye a csodás óra.


Tadao Ando nemzetközi hírnevét a cement és az üveg használatával, valamint a fény kreatív felhasználásával szerezte az építészeti projektjeiben.

Bulgari Tadao Ando

Ez a három elem a közös szál, amely minden építészeti munkásságán végigvonul, és ami a tisztaság abszolút keresését testesíti meg. A Bulgarival való második együttműködéséhez az építész egy különleges kiadást készített, amely a japán mikazuki koncepciót (三日月) veszi fel. Bár az idő témája továbbra is központi szerepet játszik, az új modell más megközelítést testesít meg.

Bulgari Tadao Ando
A mikazuki (三日月) a félholdat ábrázolja, amely a következő hold (新月) első stádiuma, amely idővel telivé (満月) válik. Ez a fejlődés az idő múlandóságát szimbolizálja, hiszen a Föld árnyéka részben elfedi a Holdat, hogy csak egy félholdat mutasson.

Bulgari Tadao Ando

A civilizációnk számára a Hold mindig is az időt testesítette meg, óraként és naptárként működött az emberiség és a természet számára. A japán kultúra az időbeli esetlegességeket egy sajátos karakterrel – a 月 – fejezi ki, amely úgy is értelmezhető, hogy egyszerre jelent hónapot és holdat is. Az éjszakai égbolt spiráljában a félhold a reményt és a virágzó jövőt testesíti meg.

Bulgari Tadao Ando
A Bulgari Tadao Ando limitált kiadású órája minimalista módon közelíti meg az idő témáját a mélykék lakkozott órán. Az időspirál a másodpercmutató tövéből tekeredik ki, míg az arany félhold 5 óránál helyezkedik el. A fekete kerámiából készült óra átlátszó tokja az építész aláírását viseli.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek