Betonbútor 3D-ben

Philipp Aduatz tervező az osztrák Incremental3d gyártóval együttműködve készítette el a 3D nyomtatott bútorkollekciót, ami betonból áll.

Egy új technikát alkalmaztak, amikor a nyomtatás során festéket visznek fel közvetlenül a fúvókába és a beton darabokat helyileg, pontról pontra színezik. Ennek eredményeként csökken a munkaterhelés, a pazarlás és az idő is rövidebb, miközben egyedülálló, élénk berendezés készül.

Philipp AduatzPhilipp Aduatz és az Incremental3d gyűjteménye két padot, egy széket, egy fotelt és egy nagy vázát tartalmaz. Gradiens alkalmazásával és a lehetséges alakzatok interaktív munkamódszerrel történő feltárásával a tervezők új megközelítést dolgoztak ki a 3D betonnyomtatással, lehetővé téve nagyon nagy és összetett struktúrák kialakítását, amelyek esztétikailag is megfelelőek.

Philipp Aduatz
Philipp Aduatz

A gyűjteményt egy számítógépes grafikai technikával tervezték, amely rekurzív algoritmikus módszerrel durvább sokszögű háló ábrázolásával generál felületet. Amikor a sorozat gradiens tulajdonságáról van szó, Philipp Aduatz megemlíti: „Sok éven át megszállottja voltam a gradiens koncepciójának, amely számomra az eleganciát és a harmóniát tükrözi.

Philipp Aduatz

Úgy gondolom, hogy a gradiens a környezet észlelését és annak digitális tükrözését tekintve alapvető tervezési elv. Matematikai esztétikája és pontossága van, amelyet mindig is csodáltam.”

Philipp AduatzA projekt egyik jelentős kihívása egy megfelelő megerősítési technológia kifejlesztése volt, amely biztosítja a teherbírást. A beton természeténél fogva nagyon kis szakítószilárdságú anyag, ezért meg kellett erősíteni. Ebben az esetben testreszabott félautomata stratégiát alkalmaztak, és nagy teljesítményű acélt építettek be a szükséges terhelések támogatására. Az acélt zökkenőmentesen építették be, ami tartós és esztétikus berendezésű sorozatot eredményezett.

Philipp Aduatz

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek