Borbarlang

Clayton Korte „Borbarlangja” a texasi hegyvidékék keleti részén, a Blanco folyó egyik kanyarulatában bújik meg. A mészkőhegy északi oldalába vájt, fecskendezett betonból épített alagutat kelet és nyugat felől is magas tölgy- és szilfák védik, így az szinte tökéletesen beleolvad a tájba.

Clayton Korte A szerény külső és bejárat rejtélyessé teszik a borászatot, hiszen csupán egyetlen pillantásra tárja fel, mi rejlik odabent. A bejáratot, melyen át a barlang szájába lépünk, a munkálatok során felhalmozódott mészkő halmok és a gazdag növényvilág rejti el.

Clayton Korte
A Clayton Korte tervezőcsapata egy már létező, 5,5 m magas és 21 m mély alagútban alakította ki a „Borbarlangot”. A bejárata feletti betontábla beleolvad a mészkő szabálytalan felületébe és szerkezetileg megőrzi a barlang eredeti nyílását.

Clayton Korte

A beton idővel patinássá válik, mivel, ahogy az oldalsó kőtömböt is, benövi majd a moha és borostyán – ezáltal a homlokfal még inkább beleilleszkedik majd a környezetébe. A borászatban kóstoló szoba, bár, borospince és mosdó is helyet kapott.

Clayton Korte
Belül a beton- és sziklafelületek által dominált környezete csiszolatlan és ebonizált fehértölgy és évgyűrűs duglászfenyő falburkolat, valamint álmennyezet teszi otthonosabbá.

Clayton Korte

A külső és belső teret, ahogyan a társalgót és a hűtött borospincét is, szigetelt fém és fa ablakok választják el egymástól. A kóstoló bárt és a mosdókat visszanyert cédrusból készült, élő szélű pultok díszítik.

Clayton Korte

Brian Korte, a stúdió vezetőépítésze úgy véli, „olyan, mint egy hajó a palackban. A beillesztett fafelületeket szándékosan elkülönítettük a barlang természetes falától, hogy a szoba alakítható maradjon”.

Clayton Korte

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek