Családi villa

A hatvanas években épült családi villa, mely Forte dei Marmi egyik védjegyének számít, ésszerű szerkezetként mutatkozik be a felújítást követően. Az épület nagy blokkjai egyensúlyban vannak a tájjal; a nagy tengerparti fenyők dialógusba lépnek a házzal.


Massimo Iosa Ghini építészt bízták meg a teljes villa felújítására, aki elsősorban arra összpontosított, hogy új értelmet adjon az ingatlant körülvevő kertnek, a két szintnek, valamint a pincének. „Leginkább a dolgok megtisztításáról volt szó, a könnyedség érzetének megteremtéséről, a tulajdonosok kívánságainak megfelelően” – árulta el.

Forte dei Marmi
Iosa Ghini a régi elemeket tiszteletben tartva erősítette meg a mediterrán hangulatot Forte dei Marmi felújított villájában. Ennek ellenére áttervezte az eredeti blokkokat – nagy nyílásokat hozott létre a belső és a külső tér között, egyfajta geometriai egyensúlyt kialakítva. Az egyes tömbök között külső oszlopcsarnok és a kertre néző fedett terasz található.

Forte dei Marmi
A belső térre áttérve az építész úgy döntött, hogy átszervezi a földszint alaprajzát, hogy tereit „élhetőbbé és ésszerűbbé” tegye. Ennek eredményeképp a nappaliban egy nagy kandalló áll, amely vizuálisan összeköti a villát a tágas környezetével. A nappali kiegészítéseként három vendégszoba nyílik saját fürdőszobával, valamint egy kis önálló szállás a háztartási személyzet számára. A kibővített konyha a kandallóval egy vonalban található, és az üvegezett falkivágáson keresztül a nappali térre látunk belőle. Ez a kompozíció folyamatos vizuális kapcsolatot biztosít a bejárattal, a kerttel és az úszómedencével.

Forte dei Marmi
Az alagsorban külön helyet szenteltek a bornak. „A tulajdonosok igazi borszakértők, és ők kérték, hogy legyen egy olyan helyiség, amely a palackok és évjáratok narratíváját teremti meg, hogy itt kóstolókat tarthassanak vendégeik számára” – mondta el Iosa Ghini.

Forte dei Marmi
Ami a villa privátabb részeit illeti, egy kristálykorláttal ellátott lépcső vezet a felső szintre, ahol két hálószoba található a gyerekek számára, valamint egy nagy hálószoba nappalival és saját fürdőszobával. A szülői szoba egy fedett, fitneszeszközökkel felszerelt szabadtéri teraszra nyílik, ahonnan a fenyőfák lombjain keresztül a toszkán tengerre látni.

Forte dei Marmi
Az otthont egy nagy, kültéri hidromasszázs-medence és a hozzá kapcsolódó öltözők teszik teljessé. Az építész a felújított villa egy másik jellegzetességét is kiemeli: „napelemeket építettünk be, így a ház és a kültéri medence nagy részét termikus és fotovoltaikus napenergia táplálja. Ez a megközelítés mindig helyes, sosem banális.” Napenergiával működik a medence vízmelegítése is.

Forte dei Marmi
Iosa Ghini így zárta gondolatait: „nagyon kíváncsi vagyok mások munkáira, és szeretek olyan darabokat választani, amelyek nem feltétlenül az én alkotásaim. Amikor a munka már majdnem kész, legfeljebb egy-két sajáttervezésű darabot adok hozzá. Az egyetlen dolog, ami ebben a dekorációban az enyém, az a De Majo Illuminazione számára tervezett Cannettata lámpa és a Leva lámpák a Leucostól.

Forte dei Marmi

Forte dei Marmi

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek