“Csata a sakktáblán”

A Battle of Issus, amelyet most az M.S. Rau csúcskategóriás régiségkereskedő árul, egy évtized aprólékos munkának az eredménye, és kétségtelenül műtárgynak számít. A legenda szerint Ruven Perelman 1992-ben készítette a lánya hozományaként. A gemmológus mester 14 000 órát dolgozott rajta.

Ruven Perelman

Ahogy a név is jelzi, a készlet az ókori Issus-i csatán alapul, amely Anatóliában zajlott i. e. 333-ban. A táblát íjászokat, lovasokat, szekereket és elefántokat ábrázoló miniszobrok veszik körül, amelyek csatajeleneteket ábrázolnak.

Ruven Perelman

Nagy Sándor és Dareiosz király a szemben álló királyok, míg Athéné görög istennő és a perzsa hadisten a királynők. A futóknak Perelman hadihajókat tervezett. A bástyákat az ókori Görögország és Perszepolisz templomaira formálta át. Parasztok helyett pedig lovasok és gyalogosok vannak a táblán.

Ruven Perelman
A készlet rendesen fel van ékszerezve. A 14 karátos arany bábukat féldrágakövek és élénk színű zománc díszíti, míg a tábla rózsaszín rodonit és zöld malachit négyzetekből áll. Ó, és az oldalai tiszta ezüstből készültek.

Ruven Perelman
Ráadásul minden egyes bábu mechanikus mozgásra képes. Egy egyszerű mozdulattal életre kelthetjük a hősöket. A hajó evezői beindulnak, Sándor leereszti a kardját, az íjászok visszahúzzák íjukat, a lovak megrázzák a sörényüket.
Az M.S. Rau szerint Perelman lánya „tétován” adta át a sakk-készletet New Orleans-i székhelyű üzletnek.
„Fenomenális állapotban van” – mondta Bill Rau, az alapító. „Jelenleg egy egyedi készítésű, üveggel fedett talapzaton tartjuk”
A sakk-készletet online vagy a boltban lehet megvásárolni 1,9 millió dollárért.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek