Felhőtánc

A BMW-székház lenyűgöző homlokzatával, újszerű építési és térkoncepciójával 1972-es megnyitása óta a németországi München városának és magának az autómárkának is időtálló ikonjaként szolgál.

A „lebegő torony”, amely a Karl Schwanzer által megalkotott innovatív mérnöki megoldásokról kapta ezt a nevet, egy művészi, dinamikus és az épület egyedi kialakítását kiemelő előadással ünnepli 50. születésnapját. Az amerikai BANDALOOP tánctársulat látványos, 100 méter magas színpaddá alakította át az épületet.

50 éve építészeti ikon

Az 1970 és 1972 között Münchenben épült BMW-székház a háború utáni időszak világhírű építészeti ikonjává vált. Az osztrák építész, Karl Schwanzer által tervezett épület számos tulajdonsága Európában és a világ többi részében is újdonságnak számítottak. Ikonikus homlokzatát több mint 3000 elem alkotja, amelyeket először gyártottak japán öntött alumínium eljárással Európában.

BANDALOOP

Az épület négy hengere a tető kereszt alakú acélgerendás szerkezetére van felfüggesztve. A felső szinteket az időhatékonyság érdekében először a földön építették meg, majd hidraulikusan emelték fel a masszív toronyaknán. Ma több mint 104 országból érkező kollégák dolgoznak egymás mellett a mérföldkőnek számító épületben.

A BANDALOOP Momentum Curve című előadása

Az 1991-ben Amelia Rudolph által alapított BANDALOOP könnyedén ötvözi a dinamikus testiséget, a bonyolult koreográfiát és a mászó technológiát, és ezzel a feje tetejére állítja táncparkettet. A kaliforniai Oaklandben működő társulat újragondolja a tánc fogalmát; olyan nyilvános tereket aktivizál, mint a BMW székháza, és szó szerint égbe emelkedő előadásaival világszerte megmozgatja a közönség fantáziáját.

BANDALOOP

A BANDALOOP Momentum Curve című exkluzív performansza a BMW székház 50. születésnapja alkalmából az egyedülálló épület, különösen annak ikonikus homlokzata előtt tiszteleg. Az együttes 12 levegőben lógó táncosával az építészet és a tánc összjátékának súlytalan szintézisét teremti meg. A BANDALOOP művészeti vezetője, Melecio Estrella koreográfiáját Ben Juodvalkis speciálisan komponált zenéje kísérte.

BANDALOOP
„Az épület görbületéből merítettünk ihletet, felismerve, hogy az emberi test is görbékben és spirálokban fejezi ki magát. Amikor a BMW által képviselt gyorsulásra gondolunk, az emberi szív lendületére reflektálunk, amely egy, a jövő generációi számára élhető világ felé hajt minket” – tette hozzá Melecio Estrella, a BANDALOOP művészeti vezetője és koreográfusa.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek