Három az egyben

A Diogo Pimenta ipari formatervező LAYERS moduláris sportcipői a körforgásos gazdaság (CE) számára készültek – ez egy olyan termelési és fogyasztási modell, amely a természet biológiai ciklusaihoz hasonlóan két egymást kiegészítő folyamaton alapul. Pimenta szerint a projekt egy háromoldalú innovációt tár fel: a termék élettartamának meghosszabbítása, a testreszabás ösztönzése és a hagyományos eldobható lábbelikről a megújuló lábbelikre való áttérés.

Layers

A sportcipőket általában úgy varrják, ragasztják és állítják össze, hogy az lehetetlenné teszi az újrahasznosításukat, és végül a hulladéklerakókban végzik. Erre az egyáltalán nem fenntartható modellre reagálva alkotta meg Diogo Pimenta a LAYERS-t, egy innovatív, magától rögzülő rendszert, amelynek mindössze három összetevője van: a talp, a külső talp és a kivágás. Ezek együtt egy könnyen összerakható és szétszedhető cipőt alkotnak. Ennek eredményeként „ez a kialakítás minimalizálja a bonyolult elemek szükségességét a lábbeliben, lehetővé téve a könnyű […] karbantartást, a frissítést és újrahasznosítást” – fogalmaz a tervező.

Layers
„Az európai zöld megállapodás azt az útitervet támogatja, mely 2050-re egy szén-dioxid-semleges Európához vezet. Ennek a tervnek fontos része a körkörös gazdaságra való áttérés. Ez az új gazdasági modell innovációs lehetőségeket kínál az értéklánc minden szakaszában, így a tervezésben is. Transzdiszciplináris jellegénél fogva a formatervezés akár a változás elsődleges mozgatórugója is lehet. Ezért kulcsfontosságú a tervezési folyamat újraszabályozása és a tervezés szerepének újbóli előtérbe helyezése a cipőipar értékteremtési folyamatában” – zárja gondolatait Diogo Pimenta.
A projektet beválasztották a 2021-es Green Concept Award jelöltjei közé.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek