Három meg nem épült Frank Lloyd Wright-ház

Angi és a Neomam Studios rekonstruálták Frank Lloyd Wright amerikai építész három meg nem épült házát 3D-s alaprajzokban. Frank Lloyd Wright úttörő szerepet játszott az amerikai építészettörténet alakításában, és épületei, hatása és kollektív képzelete révén tovább él. Figyelemre méltó, hogy 1171 építészeti alkotásának több mint fele soha nem öltött szilárd formát, és bár néhányuk időnként megvalósul az amerikai tájban, 660 épületterve továbbra is csak papíron létezik.

„Wright tervei gyönyörűek, de nehéz elképzelni, hogy a meg nem valósult vázlatai hogyan nézhettek volna ki a valóságban” – magyarázza Angi. Ezért döntött úgy a csapat, hogy három meg nem épült projektjét digitális renderként kelti életre: Mrs. David Devin House (Chicago, 1896); Cottage Studio For Ayn Rand (Connecticut, 1946); Lake Tahoe Lodge (Lake Tahoe, Kalifornia, 1923).

Frank Lloyd Wright

Az Angi csapata a három Frank Lloyd-házat úgy keltette életre, hogy a Neomam Stúdióval együttműködve minden egyes házhoz készített egy külső rendert és egy 3D-s részletes alaprajzot. Az elsőt, a Mrs. David Devin-házat Mrs. David Devin számára tervezték 1986-ban. „Erről a házról nem áll rendelkezésre annyi információ, mint a többi házról, de az alaprajz részletei kitűnőek” – jegyzi meg a csapat. „Maga a szerkezet nagyon szép, és egészen más, mint FLW néhány más, még meg nem épített háza.”

Frank Lloyd Wright

A második, Cottage Studio For Ayn Rand, 1946-ban tervezték Ayn Rand író és filozófus számára. „1937-ben Ayn Rand interjút kért Frank Lloyd Wrighttól, hogy beszélgessen vele egy regényről, amit éppen ír. Évekkel később kap egy házat, vagy legalábbis egy „cottage” tervét.” – magyarázza Angi. Bár a ház sosem épült meg, Wright renderelésének korlátozott számú lenyomata elérhetővé vált.

Frank Lloyd Wright

A konzolos épület aszimmetrikus teraszokat tartalmaz betonból vagy stukkóból, kaszkádszerű indákkal és szökőkutakkal. A torony tetejére egy íróstúdiót terveztek, rácsos ablakokkal, hogy beengedje a fényt, a levegőt és az óceánra nyíló kilátást.

Frank Lloyd Wright

Az utolsó 3D-ben rekonstruált projekt a Lake Tahoe Lodge, amelyet Frank Lloyd Wright 1923-ban kezdett tervezni egy nem megrendelt és meg nem épített projekt, a Lake Tahoe Summer Colony számára. „Itt nemcsak a part mentén álló házak sorát képzelte el, hanem az öbölben úszó kabinok flottáját is” – jegyzi meg Angi. Ez a javaslat egy mintegy 200 hektáros területen, a Tahoe-tó délnyugati sarkában feküdt.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek