Hogyan mozizzunk otthon a karantén alatt?

Most, hogy kényszerűen több időt töltünk otthon, ki-ki a maga módján próbálja elütni a rászakadt temérdek időt. A főzés, társasozás vagy otthoni súlyzózás mellett ennek az egyik legszórakoztatóbb módja, ha elővesszük filmjeinket, sorozatainkat, amelyeket esetleg ismét meg szeretnénk nézni, vagy amelyek megnézését már hónapok óta halogatjuk. Ezt persze többféle módon, szinten tehetjük meg.

Házimozi

Az alapok

Nyilvánvalóan az első, hogy az UHD felbontásra képes tévénk távirányítójáért nyúlunk, s a tucatnyi streaming szolgáltató által nyújtott tartalomból „emelünk” le egyet a virtuális polcról. Együtt izgulni végig ilyetén módon John Wick megpróbáltatásait bár kétségkívül izgalmas, messze nem aknázza ki a benne rejlő lehetőségeket. Hiába a 8,3 millió képpont, hiába a tekintélyesnek mondható 65 hüvelykes képátló, a televíziónk hangszórója nem képes olyan vehemensen visszaadni az akciót, ahogy azt várnánk.

Házimozi

A hang

Ennél már egy fokkal szerencsésebb, ha egy jobb minőségű hangprojektorral vértezzük fel magunkat, amelyet – ideális esetben – egy kisebb méretű szubbasszus sugárzó egészít ki. Az igazi, bennünket körbeölelő hangzás és a grandiózus(abb) méretű kép azonban továbbra is hiányozni fog. Ezt megteremtendő érdemes úgynevezett házimozi hangsugárzó szettben és valami nagyobb megjelenítőben gondolkodni. Aki még nem hallotta főhősünket egy 2,5 m széles vetítővásznon 5.1-ben lövöldözni, annak garantáltan leesik majd az álla.

Házimozi

A golyók csak úgy cikázni fognak a fejünk mellett és felett. Ebben nyújthat segítséget számos gyártó kisméretű, jellemzően szatelit sugárzókból álló rendszere. Nincs más dolgunk, mint az ajánlásoknak megfelelően elhelyezni ezeket, s máris sokat tettünk a térhangzás érdekében.

A projektor

Ha ezt még megfejeljük egy projektor-vászon „kombóval”, a hatás sem marad el. Ugyanis mióta világ a világ, a mozi mindig is a vetített képről szólt. Godzilla óta tudjuk, „a méret a lényeg”. Akik nem szeretnének fix telepítésű vásznat nézegetni folyton a nappalijukban, azok számára sok szempontból nézve is nagy megkönnyebbülést jelent a motorosan mozgatható kivitel. Ilyet akár álmennyezetben, akár egy körbefutó szegélyben el lehet rejteni.

Házimozi

Egy gombnyomás, egy tablet ikonjára való bökés, s máris akkor van mozi, amikor mi akarjuk. A falak színéhez inkább passzoló fehér projektorunkat a vászonnal szemben, a megfelelő pontra installálhatjuk. Sőt, egy motoros lift segítségével ugyanúgy eltüntethetjük, ha nincs rá szükség, ahogy a vásznat.

Az esztétika sem utolsó szempont

Jelentős előrelépéssel kecsegtet, ha a pici hangdobozainkat nagy teljesítményű, a lakásunk enteriőrjébe sokkal esztétikusabban illeszkedő sugárzókra cseréljük le. Olyanokra, amelyeknek nem okoz gondot a fegyverek, a robbanások élethű megszólaltatása. Bizonyos kompromisszumok azonban még így is velünk maradhatnak.

Házimozi

Gondoljunk csak arra, hogy a vetített képet minden, innen-onnan jövő, nem kívánatos fényviszony negatívan befolyásolja. Be kell hozzá sötétíteni, hogy kellően „fényes” és kontrasztos lehessen a kép. Csak idő kérdése és belátjuk, nappalink eredendően más funkcióra lett kitalálva, s egy-egy mozizás bizony kölcsönös konszenzust feltételez a család többi tagja részéről is. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a sok kemény, visszaverő felület miatt ködösnek, néhol érthetetlennek hathatnak a párbeszédek, egyre többször fordul majd meg a fejünkben, nem lenne-e jobb a mozit átvinni egy külön helyiségbe? Egy olyanba, ahol ezek a kompromisszumok sokkal kevésbé vagy egyáltalán nem keserítik meg az élvezetet. De mik jöhetnek szóba e célra?

Házimozi

A saját moziszoba

Egyesek garázsukat dezignálják a célnak, hiszen méretéből és alakjából eredően kiválóan alkalmas lehet. Mások egy rég nem használt helyiséget alakítanak át. Ilyen például egy parkoló pályára tett fitneszterem, egy üzemen kívüli tároló, de akár a családi fészekből kirepült sarj után megüresedő szoba is. Itt már szinte semmit sem gátolhat meg bennünket, hogy tökéletes kép- és hangminőséget megteremtve hódoljunk szenvedélyünknek. Nem gond, ha sötétek a falak, a mennyezet. Az sem probléma, hogy mit tegyünk a falakra annak érdekében, hogy akusztikailag élvezetes legyen a produktum. Sőt, senki sem fogja kifogásolni, hogy a mennyezetet megfúrva akár további sugárzókat is elhelyezünk felül, hogy a most divatos 3D-s hangformátumokról se maradjunk le.

Házimozi

„Ha elköteleztük magunkat a saját mozi mellett, akkor legalább 20 négyzetméteres térrel érdemes számolni, és nem árt a minimum 2 és fél méteres belmagasság – már csak azért is, mivel általában a mennyezetbe is kerül átlagosan 4 hangsugárzó.” – mondja Mittler Iván, a moziszoba tervező és építő DreamCinema Kft. szakértője. „A maradék, minimum 7 hangsugárzó az „alapszinten” helyezkedik el, valamint 2-4 darab mélynyomóval is tervezni kell. Egy ilyen szobába 4-6 moziszék fér el, de van, aki kanapéval rendezi be, illetve léteznek a motorosan dönthető, csúcskategóriás mozifotelek is.”

Házimozi

Érezzük jól magunkat

Bármekkora is a pénztárcánk mélysége, biztosan találunk módot arra, hogy filmrajongó családunkkal vagy barátainkkal a legmagasabb színvonalú filmélményt osszuk meg. Akár egy streaming szolgáltatót nézünk a nappaliban a tévénken, akár a legújabb UHD-s Blu-Ray filmet döngetjük a multi-csatornás rendszerünkön, a lényeg a közös élmény és a minőségi szórakozás.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek