Iráni építészettel fűszerezett villa

A teheráni építészeti, mérnöki és építő vállalat, a Berania Office olyan rezidenciát tervezett a természetet kedvelő ügyfelének, melyben a kert és a ház összemosódik. Az iráni Karaj Zibadsasht regiójában található a 2000 négyzetméteres telek a kerttel és egy házzal a közepén. A projekt során a házat lebontották, hogy egy sokkal tágasabb belső terű otthont építsenek helyette, két lenyűgöző szomorú fűzzel.

Iráni villa

A Bernia Office úgy döntött, hogy megtartja a két szomorú fűzfát a projekt részeként, hogy a régit az újjal ötvözze. Az érintetlen táj mind a tervezőt és az ügyfelet emlékeztette rá, milyen is volt a kert régen. Az ügyfél olyan villát kért, melyben a szülők és gyerekek együtt tudnak élni, medencével, külső udvarral, kertre néző erkéllyel és melegséget árasztó belső térrel.

Iráni villa

Fontos volt az ügyfelek számára a tágas tér, mely lehetőséget nyújt, hogy a család és barátok a hétvégéken és ünnepeken összegyűljenek. Az iráni hagyományokra jellemzően a tervező a természettel összhangban lévő nyitott tereket alkotott, mely erre tökéletesen alkalmas.

Iráni villa

A Berania Office mind a globális, mind a helyi dizájnt megjeleníti ebben a hagyományos lakó projektben. A fehér betonfelületek sima élei és a folyékonynak tűnő formák a globális esztétikát jelképezik, míg a meleg, igényesen kimunkált kő a jellegzetes iráni építészet jegyeit hordozza. A dizájnerek inspirációt merítettek az iráni süllyesztett kertekből, tornácokból, a természet és a víz jelenlétéből, hogy az épület és a földrajzi környezet között megteremtsék a kapcsolatot.

Iráni villa

Az otthon felépítése és a felhasznált építészeti elemek igazán szemet gyönyörködtető látványt alkottak. A beton felületek ívei és formái struktúrát és stabilitást adnak az épületnek. A nyugati, északi és a nyíló falak a projekt fő elemeivé váltak, akár egy földrengésnek is ellenállnak. Még a konzol falnak, habár nem éri el az alapot, fontos strukturális szerepe van, mely a tetőt a földszinttel köti össze.

Iráni villa

Az építészek kétféle strukturális rendszert használtak fel a rezidencia tartószerkezetéhez. A gofri lapokhoz hasonló szerkezetek a forma finomságának fenntartására építették be, valamint a többféle távolság áthidalásáról veszi le a terhet. A második rész a falhálózathoz kapcsolódik, hogy elkerüljék a nehéz strukturális kereteket.

Iráni villa

A tervezők így vékonyabb és asszimetrikus oszlopokat is beépíthettek. A szerkezet a ház kulcsfontosságú karakterisztikájává vált, mellyel összenyithatják a tereket és háborítatlan kilátás nyílik a kertre.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek