Kényelem és elegancia

A művészek és lakberendezők az 1950-es évek óta használják Pierre Jeanneret svájci építész teakfából és fából készült bútorait, hogy egyszerre hozzanak kényelmet és eleganciát a lakóterekbe. Jeanneret munkásságának tiszteletére az olasz Cassina tervezőcég most megtervezte egyik-másik klasszikus darab modern változatát.


A Hommage à Pierre Jeanneret névre keresztelt kollekció hét új bútordarabot tartalmaz. Öt közülük – az irodai széktől a minimalista asztalig – az indiai Chardigarhban található Capitol Complex épületéről kapta a nevét, amely a modernista építész, Le Corbusier alkotásaként ismert. Jeanneret az ő unokatestvére és munkatársa volt, és a svájci-francia építész kérte őt fel, hogy tervezzen bútorokat. Jeanneret ma már klasszikusnak számító Capitol Complex székei egyike voltak azon terveinek, amelyeket később ezrével gyártottak.

Cassina
A Cassina új kollekciója tartalmaz egy Civil Bench nevű darabot is, amelyet Jeanneret egy olyan bútora ihletett, amit a városi törvényhozó közgyűlés otthonainak berendezéséhez készített. Továbbá készült egy saját Kangaroo Armchair is, amely a híres „Z” alakú ülőalkalmatosságot másolja. A rajongók a tervező ikonikus, fejjel lefelé fordított „V” alakú szerkezeteire és a keresztezett kürtformákra ismerhetnek majd rá a termékcsalád asztalain és székein. Az összes darab burmai teakfából vagy tömör tölgyfából készül.

Cassina
Sokak számára a bécsi nád felhasználásával készült üléstámlák lesznek Jeanneret esztétikájának legegyértelműbb jelei. A fonott támlát jellemzően kézzel készítik, és a technikát az 1800-as évek óta használják a fonott bútorok tervezésénél, például Bécsben. A Cassina darabjai az észak-olaszországi Lombardia régióban található Meda egy műhelyében készülnek.

Cassina
Az Architectural Digest szerint „ahogy az emberek a kortárs formatervezés felé fordultak, városszerte felhalmozódtak a Jeanneret-székek…”. Azt is írják, hogy sok széket leselejteztek és eladtak a helyi árveréseken. Évtizedekkel később olyan kereskedők, mint Eric Touchaleaume a Galerie 54-től és François Laffanour a Galerie Downtown-tól megvásároltak néhányat a város „leselejtezett kincsei” közül, és a restaurált bútorokat 2017-ben, a Design Miami kiállításon mutatták be. Azóta Jeanneret darabjainak értéke az egekbe szökött, és felkeltette a divathoz értő hírességek érdeklődését, például Kourtney Kardashianét, aki állítólag legalább 12 székét birtokolja. „Annyira egyszerű, annyira minimalista, annyira erős” – mondta az AD-nek Joseph Dirand francia építész. „Berakod a szobába, és valóságos szoborrá válik.”
Jeanneret kultuszát irigyelve más márkák is szeretnének sütkérezni a dicsőségében: a francia divatház, a Berluti 2019-ben mutatta be bútorainak egy ritka kollekcióját, amelyeket élénk, kézzel patinázott bőrrel kárpitoztak újra, ami a Louvre-ba illő megjelenést kölcsönzött nekik.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek