Mars a Földön

A seouli központú Moon Hoon építészeti stúdió híres a sajátos megjelenésű, geometrikus épületeiről, melyeket szokatlan tetőszerkezet és kontrasztos színvilág jellemez.

Moon HoonMikor egy kliens olyan rezidenciát rendelt a stúdiótól, amely teljes mértékben ellentmond az építészeti hagyományoknak, a Moon Hoon az űrből nyert inspirációt. A Mars egy többfunkciós épület a dél-koreai Hwaseongban, melynek egymásra halmozott geometrikus szintjei mintha sajátos formájú méhsejtek lennének.

Moon Hoon
A Mars Hwaseoung egy fejlesztés alatt álló negyedében található, így környezete egyelőre majdnem olyan sík és üres, mintha a vörös bolygón állna.

Moon Hoon

Az eredeti ötlet szerint a három blokk három önálló, hosszúkás mobilházként funkcionált volna, de a tervezési munkálatok végére egy épület három szintje lett belőlük, melyek egy 3D-s puzzle részeihez hasonlóan kapcsolódnak egymáshoz. A Mars modern üveglapjait a bronz váz keretezi, melyeket egyfajta mondriani acélgerendázat erősít.

Moon Hoon
A Moon Hoonnak az volt a célja, hogy a Mars belülről csalóka térélményt nyújtson, így a szintek úgy helyezkednek el, mintha egymásra hajtogatták volna őket, a tető dőlésszöge pedig olyan érzést kelt, mintha megszűnt volna a gravitáció.

Moon Hoon

A három szint más-más funkciót tölt be, és együtt „egy apró, különleges, szimbiózison alapuló univerzumot alkotnak, ahol űrhajók és bolygók keverednek tetszésszerűen” – jellemzi az épületet a Moon Hoon.

Moon Hoon
Az első emelet egy nyitott, négyszögletes terület, melyet kereskedelmi használatra szántak, és amelyet a bérlő szabadon alakíthat saját stílusának és céljainak megfelelően.

Moon Hoon

A második emeleten két lakás kapott helyet, melyek egyike három, a másik pedig egy hálószobával rendelkezik. A harmadik emeletet, a tetőteret maga a megrendelő lakja.

Moon Hoon

A két hálószobás penthouse-hoz egy megfigyelőállomásszerű tér is tartozik, amely úgy ugrik ki a Mars oldalából, mint egy szándékosan rossz helyre tett mini Panteon tető – vagy akár egy Bouélle-gömb, tovább hangsúlyozva az épületnek a bolygók által inspirált stílusát.

Moon Hoon

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek