Mechanikusan digitális

Az Urwerk legújabb vad időmérő szerkezete, az UR-111C, amit nehezebb lesz megszerezni, mint ajándékot szerezni a játékboltban karácsony estéjén.

Urwerk

Mindössze 50 darabot fognak belőle gyártani, és jelenleg csak három óra érhető el belőle ténylegesen – egy Amerikában, egy Ázsiában és egy Európában. Az elsőbbség természetesen az Urwerk gyűjtőket illeti, akinek legalább öt – néhány esetben 15 – darabja van a márkától. A 135 ezer dolláros kékesszürke óra PVD-vel kezelt, homokfúvott vagy polírozott acélból készült, egyedülálló új házszerkezettel, koronával és számlappal.Az UR-105, UR-110 és UR-210 órákban használt Urwerk műholdrendszerétől eltérően az UR-111C hosszú görgős koronát használ a tetején az idő beállításához. Az óra oldalon lévő kart kell kihúzni, így a görgő mindkét irányban mozoghat az óra és a perc beállításához.Az órák és kétféle perc látható a zafír üveg alatt az óra jobb oldalán (ha a bal csuklóján viseli az ember). Így például vezetés közben nem kell felemelned a kezed a kormányról, hogy leolvasd az időt. A percek a henger közepén láthatók, és egy lineáris skálán láthatók 0-tól 60-ig, amit egy hélixjelző mutat egy belső hengeren, amely egy óra alatt forog körbe. Egy gyors fordulatot tesz az óra tetején, hogy a perc jelzőjét nullára állítsa – más néven jumping hour.

Urwerk
Az órákat egy kúpos dobon jelennek meg a bal sarokban, a jobb oldalon pedig másodpercek. Az óra tetején a másodperc jelző, amely a bal oldalon látható, ha a bal csuklón kopott helyet az időmérő.

„Ez egy mechanikus digitális-másodperc mutató, amely elég mélyen van a tok belsejében lévő szerkezetben, ezért optikai szálat használtunk, hogy a felszínre hozzuk a digitális másodperceket” – mondja Baumgartner. „Egy másik komplex dolog a tokban, hogy ez nem a tipikus tok forma, a hátán az aljjal. Tulajdonképpen három rész van: egy középső, egy jobb és egy bal, amelyek úgy vannak összecsavarozva, mint egy hamburger. Teljesen egyedülálló ennek a toknak az összeszerelése.”

A szerkezetet a tok oldalán kell behelyezni, miután a paneleket eltávolították és az időbeállító kart szétszedték.
Ezért nem is meglepő, hogy nem volt egyszerű a gyártás, Baumgartner szerint az órát már több mint három év tökéletesítik. Az Urwerk manufaktúra, ahol 17 órásmester dolgozik, összesen csak három darabot tud készíteni a világpiacra havonta.

Urwerk
Az óra nagy, és ilyennek is kell lennie – hiszen egy ilyen órának beszédesnek kell lennie. Ugyanakkor a 42 mm széles, 46 mm hosszú és 15 mm vastag tok nem olyan nagy a csuklón, mint gondolnánk (kényelmesen elfér egy férfi vagy egy nő csuklóján), ugyanakkor a független márka kreativitását méltó módon képviselő hatást ér el.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek