Modernista luxus

A neves műgyűjtő, kereskedő, belsőépítész és filantróp Hester Diamond duplexe 19,5 millió dollárért került a piacra. A rezidencia a New York-i Upper West Side-on, a Central Park West 300. szám alatt, a híres Art Deco Eldorado épületben található, két egységből, a 18. és a 19D-ből áll, amelyekben Diamond több mint fél évszázadon át élt. Itt nevelte fel a fiait, David Diamondot és Michael Diamondot – utóbbi ismertebb művésznevén Mike D, a Beastie Boys alapító tagja.


Diamond 2020-ban, 91 éves korában hunyt el, és élete során lenyűgöző gyűjteményt állított össze többek között Picasso, Mondrian, Rothko és de Kooning modernista és régi mesterek műveiből. Nagyjából 590 négyzetméteres otthonát – beleértve egy tágas, 9 méter széles, fényárban fürdő nagy szalont – úgy tervezte, hogy ideális legyen művészeti gyűjteményének bemutatására, és a ház minden helyiségében műalkotások voltak kiállítva. Diamond híres volt arról, hogy a színes kortárs alkotásokat és belsőépítészetet klasszikusabb művészeti és dekorációs elemekkel ötvözi.

Hester Diamond
David elárulta a New York Timesnak, hogy gyerekkorában azt mondták róla a barátai, hogy egy múzeumban él. Diamond műkincsei és berendezési tárgyai összesen 26,7 millió dollárért kerültek árverésre, az üres lakás pedig az egyik utolsó eladandó vagyontárgya. A rezidencia hat hálószobával és 7,5 fürdőszobával rendelkezik, és szinte minden szobából közvetlen kilátás nyílik a Central Parkra és a Jacqueline Kennedy Onassis víztározóra. Parkra néző, 74 négyzetméteres terasz is van.

Hester Diamond
„Két okból is nagyszerű választás egy másik műgyűjtő számára; elsősorban azért, mert sok-sok fala van” – mondták a Diamond testvérek  „Egy olyan világban, ahol annyian a csupa-üveg megjelenést választják, ez a lakás sok helyet kínál a művészeti alkotások bemutatására kis és nagy falain, sőt még a lépcsőház feletti előszobában lévő területeken is, amelyek ideálisak a szobrok bemutatására.

Hester Diamond

Mindezt korlátlan kilátás és fény mellett. A ház tele van múzeumi minőségű moduláris sínes lámpákkal, így mindegy, hogy mit hova teszünk, jól meg tudjuk világítani.”
További jellemzők közé tartozik az étkező, amely egy külön porcelános szobához kapcsolódik; egy rejtett ajtó mögött található rejtett mosdó, mosókonyha, és személyzeti szállás. A további hálószobákat Diamond zeneszobaként használta, amelyet fia, Mike sikerének szentelt a Beastie Boysban. A leendő vevő, ha nincs szüksége hat hálóra, szintén az igényeire szabhatja a szobákat. Van még egy színes, kazettás mennyezetű médiaszoba, egy könyvtár, egy fitneszterem és egy iroda is. Mint említettük, a világítást a műveket figyelembe véve alakították ki mind a lakótérben, mind a hosszú galériás folyosón.

Hester Diamond
A rozsdamentes acélból készült konyha elég feltűnő; professzionális minőségű készülékekkel, reggeliző sarokkal, borhűtővel, jégkészítővel, két mosogatóval és élénkpiros, a rozsdamentes acélszekrényekhez illő részletekkel rendelkezik.
Az otthon nemcsak a műtárgyak bemutatóhelyszíne, hanem egyben a gyűjteménynek a kiterjesztése is. Az 1930-ban épült épületben gyönyörű eredeti építészeti elemek találhatók, mint például a felújított, halszálkás tölgyfa padló, a díszlécek, a magas mennyezet, óriási ablakok és még sok más.

Hester Diamond
Diamond férje, Harold 1982-ben hunyt el, de együtt a műgyűjtésnek szentelték az életüket – és az otthon tükrözi a szenvedélyüket. A rezidenciát Michael J. Franco a Compass-tól és Amy Katcher a Corcoran-tól közösen jegyzi.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek