Mr. Bean most nem viccel

Rowan Atkinson Mr. Bean szerepében talán egy lepukkant Minit vezetett, de a forgatásokon kívül jóval kifinomultabb volt az ízlése az autók terén.

A brit komikus gyűjteményének egyik legszebb járműve, egy 1986-os Aston Martin V8 Vantage Zagato, amelyet Dylan Miles most hirdetett meg eladásra az Egyesült Királyságban. És nem csak egykori tulajdonosa teszi különlegessé ezt a versenyautót, hanem az is, hogy egyedi.

Aston Martin

Az Aston Martinok közül nem sok ritkább van, mint a V8 Vantage Zagato. Az olasz tervezésű grand tourerből mindössze 52 példány készült 1986 és 1990 között. Atkinson autójának alvázszáma 20013, az első volt a sorozatból, de csak 1998-ban került a színész birtokába. A neves autórajongó azonnal nekilátott, hogy az autót versenyspecifikációk szerint átalakíttassa az Aston Martin Owners Club C2 osztály „Mildly Modified” kategóriájához.

Aston Martin

Atkinson V8 Vantage Zagatója az egyetlen példány, amely megkapta a modifikációt, amelyet a márka klasszikus autókkal foglalkozó részlege, az Aston Martin Works végzett el.

Aston Martin

Az átalakítás részeként a jármű 5,3 literes V8-as malmát átépítették és Weber Alpha üzemanyag-befecskendezéssel, valamint kerámiabevonatú kipufogófejjel bővítették. Ezek a módosítások a motor teljesítményét 482 lóerőre növelték.

Aston Martin

Az átalakítás azonban több volt, mint a motor újrahangolása. Minden felesleges alkatrésztől megfosztották, miközben könnyűszerkezetes paneleket és plexiüveg oldalablakokat szereltek be, hogy a súlyt csökkentsék. Az egyéb módosítások között szerepel egy új, verseny-specifikus felfüggesztés és fékrendszer AP Racing alkatrészekkel. Gladiátorvörös színben pompázik a gyári fekete belső tér felett, és mindkét ajtón fehér kör szerepel, viszont a 33-mas szám nékül, mint amikor Atkinson versenyzett az autóval.

Aston Martin

A komikus egy évtizedet töltött a V8 Vantage Zagato volánja mögött, amelybe beletartozott egy 2001-es baleset is, amelyet ő és az autó viszonylag sértetlenül megúszott (a McLaren F1-ese nem volt ilyen szerencsés).

Aston Martin

Az autót azóta kivonták a versenyzésből, és 2016-ban Dylan Miles szerint ismét átalakították, hogy közúti közlekedésre alkalmasabbá tegyék. Az egzotikus autókereskedés nem ad árat a grand tourerre, de a weboldalán keresztül érdeklődhetsz, ha kíváncsi vagy. Mi azonban fogadni mernénk, hogy többet kérnek érte, mint az a 160 000 dollár, amiért az autót 2008-ban eladták.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek