Novemberben négyéves csúcsra emelkedett a lakáspiaci aktivitás az Egyesült Államokban

Novemberben több mint négy éve a legnagyobb mértékben emelkedett éves bázison a lakáspiaci aktivitást modellező index az Egyesült Államokban az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a NAR (National Association of Realtors) hétfőn publikált jelentése szerint.

National Association of Realtors

A NAR adatai alapján éves bázison a PHS (Pending Home Sales) index növekedése 7,4 százalék volt novemberben, 2015 júniusa óta a legnagyobb. A piac 5,8 százalékos növekedést várt novemberre.
Novemberben az Egyesült Államok mind a négy fő régiójában fokozódott a lakáspiaci aktivitás. Nyugaton éves bázison 14,0 százalékkal, Délen 7,7 százalékkal, Középnyugaton 5,0 százalékkal, Északkeleten pedig 2,6 százalékkal emelkedett az index.
Az előző havihoz képest novemberben 1,2 százalékkal 108,5 pontra nőtt a folyamatban lévő lakáseladások PHS indexe. Októberben 1,3 százalékkal csökkent az előző havihoz képest az index.

National Association of Realtors
A PHS index a lakáspiaci aktivitás alakulását tükrözi a vizsgált időszakban aláírt lakáseladási szerződések számának követésével. Az index 100 pontos értéke a 2001-es lakáspiaci aktivitásnak felel meg.
A NAR vezető közgazdásza a jelentés értékelésében rámutatott, hogy a növekedés az eladásra kínált lakásállomány csökkenése ellenére következett be. Az eladásra kínált lakásállomány hatodik hónapja, június óta csökken. Az élénk lakáspiaci kereslet a NAR becslése szerint 2020-ra is áthúzódik majd és a kínálat ezzel nem fog tudni lépést tartani.
A NAR 2,0 százalékos GDP-növekedéssel, 3,7 százalékos munkanélküliségi rátával és 3,8 százalékos jelzálog-hitelkamattal számol 2020-ra vonatkozóan. Az átlagos lakásárak az idei 5,0 százalék után a NAR várakozásai szerint 3,6 százalékkal növekednek 2020-ban. (mti)

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek