Sikerkopter

Képzeljünk el közel 30 James Bond-utánzatot, akik egyedi helikopterekkel repülnek szerte a világon. Az Aston Martin és az Airbus Corporate Helicopters (ACH) nem egészen ezt képzelte el, amikor 2020-ban bejelentették a 15 darabos Aston Martin Edition ACH130 helikopter sorozatot, de az első 14 példány nagyon hamar gazdára talált.


„Tényleg nem gondoltuk, hogy a piac ilyen gyorsan fog reagálni” – mondta Frederic Lemos, az ACH vezetője az e heti genfi EBACE üzleti repülési csúcstalálkozón tartott sajtótájékoztatón. „Nem kérdés, hogy a kiválóságra és minőségre vonatkozó értékeink és az Aston Martin nagy teljesítményű autóipari elegancia iránti elkötelezettségének egyesítése olyan helikoptert eredményezett, amely izgalomba hozza a vásárlókat.”

Aston Martin Edition ACH130
Két évvel a bevezetés után a vezetői helikopter gyártója az első 15 darabból egy kivételével az összeset eladta a kezdeti gyártási kötelezettségből. A megrendelések délkelet-ázsiai, európai, latin-amerikai, új-zélandi és észak-amerikai ügyfelektől érkeztek.

Aston Martin Edition ACH130
2019-ben az Aston Martin és az ACH tervezői együttműködtek egy egyedi helikopter megalkotásában, amelyet a vállalat legnagyobb teljesítményű járművei, különösen a DB11 inspiráltak. 2020 elején jelentették be a különleges kiadást, amely négyféle külső és belső kialakításban érhető el. Az üléseket és az ajtókat rugalmas bőrrel kárpitozták, az utastér többi részét pedig összehangolt ultra-szarvasbőr borítja. Az egyes első ülések hátsó része is a DB11-eshez hasonló brogue részletekkel van ellátva.

Aston Martin Edition ACH130
A tervezőcsapat a belső teret is a maximális kilátás érdekében alakította ki, nagy ablakokkal és akár hat előrefelé néző üléssel. A statisztikái is Bond-értékűek: 134 csomós maximális sebesség, 347 tengeri mérföldes hatótávolság és 4 óra 13 perc maximális repülési idő.
Az ACH130-as külseje a felszálláskor is vonzóvá teszi a felszálláskor is kontrasztos festést kapott. Lemos szerint az ACH130-at is „gyakorlatias tulajdonosok számára tervezték, akik elégedettséget merítenek abból, hogy személyesen vezethetik repülőgépüket”. A világ biztonságosabbnak érezheti magát, ha újabb 30 James Bond repkedhet.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek