Skyhouse

Az XTEN Architecture Skyhouse-ra keresztelt modern családi háza Los Angeles Hollywood Hills nevű városnegyedében található. Az egygyerekes házaspárnak épült otthon 5 hálószobával, 7 fürdőszobával, egy színházzal, konditeremmel, bárral és egy 8 autónak helyet adó garázzsal rendelkezik, és elméletileg a Renzo Piano által tervezett Fondation Beyeler múzeuma ihlette. A ház fehér blokkjai az őshonos növényzetnek és egy szerteágazó törzsű olajfának szolgál háttérül.

XTEN Architecture Skyhouse

Az XTEN Architecture úgy tervezte a házat, hogy természetes fény áradjon a belső a terekbe. Kivétel nélkül minden részlegében az égbolt négyzetrácsa szolgál mennyezetként.

XTEN Architecture Skyhouse

Az egyéni tervezésű rácsozat lágy, szórt fényt enged a szobákba. Az ingatlan főbejáratát egy üveggyöngyszórású rozsdamentes acél ajtó teszi különlegessé – ez választja el egymástól a különböző, elülső kerthez vezető részlegeket, ahol a bejárati ajtóhoz egy vízen úszó kis ösvény vezet.
A ház hátsó részében a hálószobákat óriási márványfalak választják el a többi lakótértől.

XTEN Architecture SkyhouseA fő nappali részleg a ház középpontjában található, és egy tágas teraszra nyílik – itt a fehér falú végtelen medence vizén a távolabb elterülő kanyon tükröződik. A nappali és a medencés terasz szabadtéri társalgó/étkező/konyha részlege között egészalakos üveg tolóajtókon lehet közlekedni. A szobákban és a teraszon egyaránt használt fehér terrazzo burkolatnak köszönhetően a kültér és beltér határai egészen elmosódnak.

XTEN Architecture Skyhouse
A ház egy hegyoldalban bújik meg, és kihasználja a helyszín természetes geotermikus adottságait. A mennyezetként szolgáló rácsozott ég színezett és diffúz pvc membránt tartalmaz, amely ellenáll a hőnek, ugyanakkor átengedi a napfényt – így kevesebbet kell mesterséges világítást használni. A ház üveg tolóajtajai lehetővé teszik a passzív hűtést és a jó szellőzést.

XTEN Architecture Skyhouse
„Bázelben éltem, mikor a Fondation Beyeler múzeuma megnyílt, melyet Renzo Piano tervezett a ’90-es évek közepén. Pianot a közeli mezőgazdasági földeken látható kőfalak ihlették meg, ezekre alapozta a dizájnt; a hatalmas párhuzamos falakat a könnyed égboltrészletekkel mennyezetként, amely szűrt fényt enged a bemutatótermekbe.

XTEN Architecture Skyhouse

Nem állítom, hogy a Skyhouse úgy néz ki, mint a múzeum, de egyes elképzelések Piano munkájából vannak átemelve. Alapvetően négy tömör blokkról beszélünk, melyek között a közösségi térként – például nappaliként – funkcionáló terek nyílnak, és az egész terület égboltrészlet-sorokkal van befedve. Szögletesek, kissé dóm alakúak.

XTEN Architecture SkyhouseLos Angeles városképe volt a legnagyobb inspiráció, melyre jó kilátás nyílik a házból. Szóval a mennyezetet nem az egyenes mezőgazdasági földterületek ihlették, hanem a város rácsos szerkezete, ezt idézem meg a házzal. Ha ott vagy, az egész a tiéd. A ház valami olyasmi élményt nyújt, mint amikor éjjel látod a város fényeit.

XTEN Architecture Skyhouse

Fontos projekt volt ez számomra, mert meg akartam érteni a fény és árnyék dinamikáját, valamint azt az energiát, amit ezek a finom terek nyújtanak, melyek a puhán becsempészett, szűrt fénynek köszönhetik jellegzetességüket. Innen indult az egész” – fejtette ki Monika Haefelfinger, az XTEN építésze.

XTEN Architecture Skyhouse

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek