“Szörny a lábadon”

Stephan Henrich német tervező és építész munkássága az építészet, a design és a robotika területeit metszi. Stuttgarti tervezői stúdióját és robotlaboratóriumát vezeti, és építészeti szerkezetek gyártását automatizáló robotikai eljárásokat fejleszt.

Amikor együttműködött a Sintratec-kel, a szelektív lézerszinterezési (SLS) megoldások svájci szolgáltatójával, feltette magának a kérdést, hogy merre tart az együttműködésük, és hogyan fog kinézni az eredmény. A válasz a Cryptide, egy 3D-nyomtatott cipő, amelyet kifejezetten a Sintratec S2 lézerszinterezésével terveztek rugalmas TPE anyaggal.

Cryptide

A lényszerű cipő egy nyitott kialakítású talpból áll, amelyet egy felső cipővel kombináltak és nyomtattak együtt, amely nem sokkal több, mint egy zokni. Ahogy a neve is mutatja, a tornacipőt az úgynevezett kriptidák – olyan mitikus lények, mint a Bigfoot vagy a Loch Ness-i szörny ihlették. „Ha ezt a cipőt viseled, úgy fogsz nyomokat hagyni, ahogy egy kriptid tenné” – magyarázza Henrich.

Cryptide

Henrich tervét kifejezetten a Sintratec S2 3D nyomtatásával készítették egyetlen anyagból: a gumiszerű Sintratec TPE elasztomerből. Zseniális módon, a falvastagság változtatásával a lábbeli egyes részei merevebbé válnak, míg mások rugalmasak és puhák maradnak. Így a Cryptide nemcsak ergonomikus, hanem kényelmes viselet is. „Úgy gondolom, hogy a TPE nagyszerű anyag a cipők tervezéséhez” – összegzi Henrich. „Elsősorban olyan talpat akartam, ami csak SLS gyártásban kivitelezhető. Összességében ez nem sokkal több, mint egy zokni, és ez volt az az ötlet, ami ehhez a kialakításhoz vezetett.”

Cryptide

A kényelemtől a rugalmasságig a Cryptide tornacipő lehetőséget nyújt a felhasználóknak, hogy méretük alapján használják. „Szóval, lehet ezt a való életben is viselni? Igen, azt mondanám, hogy a való életben is lehet viselni. Az egész cipő egy anyagból van és a formáját a lábfejhez lehet igazítani, így az egész személyre szabható.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek