TANK ház

Ezt a nem mindennapi észak-franciaországi családi házat a TANK, egy lille-i székhelyű építészeti cég tervezte, amelyet Olivier Camus és Lydéric Veauvy alapított.

A „Maison Mouvaux” vagy „Mouvaux-ház” néven ismert rezidencia egy erdős terület szélén található rendkívül finom formákkal és anyagokkal kivitelezve, amelyek ráadásul összebenyomásukban tükrözik a környező tájat is. Egy olyan tisztásra nyílik, ahol déli irányból mártózhat meg a napfürdőben. A házat – amelyet Julien Lanoo fényképein csodálhatunk meg, úgy építették fel, hogy egész nap élvezhesse a természetes fény előnyeit.

„Maison Mouvaux”
A ház egyedi megoldású teteje, amelyet a TANK „fából készült kagylónak” nevez, igencsak szemet gyönyörködtető megoldás. Ezt a teret üregessé tették, hogy az otthon hat hálószobája közül ötöt magába tudjon fogadni. Ezt a részt önmagában is homlokzatként kezelve a tetőt szakaszosan átlyukasztották, hogy utat engedjenek a napfénynek és egyben kilátást is biztosítsanak a környező kertre is. Ezzel szemben az üvegezés a talaj szintjén körülölei a házat, miközben a kupolája látszólag a tájjal egybeolvadva lebeg.

„Maison Mouvaux”
Ennek eredményeként a kert mintha behatolna az otthon belsejébe. Az üregek sora kiterjedt kettős magasságú tereket hoz létre, amelyek felülről kapják a természetes megvilágítást. A földszinten található közös lakótér beépített bútorokkal ellátott süllyesztett nappalit és egy nagy konyhát ölel egybe.

„Maison Mouvaux”

Közben edig több „magán teret”, például a könyvtárat is magába foglal. Az alaprajz konfigurációja alkalmazkodik a helyszínhez, lehetővé téve a nagy tető létezését, még mélyen a fák között is.

„Maison Mouvaux”

Az építészek kifejtik, hogy az anyagválasztásukat, különösen a helyi megújuló forrásból származó fát, a fenntartható építészet iránti elkötelezettségük miatt választották.

„Maison Mouvaux”

Hozzátették továbbá, hogy a fa minden méretben alakítható – a kerettől a bútorokig és a tárolásig -, harmonikus összképet eredményezve. A természetes fafelületek a nappali fényre is reagálnak, egy egész napon át folyamatosan változó megjelenést biztosítva.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek