Tecla, a 3D-nyomtatással készült élettér

A Mario Cucinella Architects és a WASP, a 3D-nyomtatásra szakosodott specialista elkezdte a TECLA-projekt kivitelezését.

Tecla 3D

A Bologna mellett található fejlesztés olyan társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és egyúttal igyekszik változtatni is rajtuk, mint a túlnépesedés és megfizethető lakhatás. A kizárólag újrahasznosított és újra felhasználható anyagokból épülő házak a következő lépést jelentik az ökoházak piacán.

Tecla 3D
A TECLA az első olyan fejlesztés, amely 3D-nyomtatással építkezik helyi anyagokból, így a károsanyag-kibocsátás és hulladék is nullára csökkenthető. A TECLA egy képzeletbeli város neve. Ez lesz az első olyan élettér, amely több 3D-nyomtató közös munkájának eredményeképp születik meg.

Tecla 3D
A Maker Economy Starter Kit névre keresztelt rendszer segítségével könnyedén megépíthető egy ilyen lak. Az alkotók ezzel a helyi gazdaságot kívánják fellendíteni, és növelni a lakosság elégedettségét, jólétét. A TECLA persze csak az első lépése egy nagyobb projektsorozatnak. A cél olyan ökovárosok létrehozása, amelyek teljesen off-the-grid működnek.

Tecla 3D
A kutatáshoz az SOS – School of Sustainability nyújtott segítséget. A vizsgálat során a londoni Architectural Association diákjainak segítségével a tervezők megpróbálták feltárni a hajléktalanság fő okait és hatásait.

Tecla 3D

A tervekben ezeket az eredményeket is figyelembe vették, így születtek meg ezek a házak, amelyek minden időjárási viszontagságnak ellenállnak, valamint energiahatékonyak is.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek