Tetőház

A sanghaji székhelyű TROP: Terrains + Open Space iroda befejezi az „An Villa” tervét a kínai Jangce folyó déli partján fekvő Shaoxingban. Itt a látogatók elveszhetnek a sikátorok, hidak és csatornák hálózatában. A terület épített szerkezetét az öntözőrendszer és az egymáson átfedő cserepekkel burkolt ősi háztetők határozzák meg – ezek az elemek vezérelték a kortárs villa tervezését.

A TROP tervezőcsapata ebből az építészeti technikából inspirálódva egy vízjátékot hoz létre az „érkezési udvaron”. A finom tetőszerkezet nemcsak az ősi tető lényegét ragadja meg, hanem kiemeli Shaoxing építészeti történetét is. Az esőszerű hatás megteremtésével ez a művészi installáció a shaoxingi örökség büszkeségévé és örömévé válik.

An villa

Az „An villa” tervezésével a TROP szintén Shaoxing környezetéből merített ihletet. A tető és a vízlefolyás közötti kapcsolatra nagy figyelmet fordítva a csapat elismerte, hogy a tetők a vizet az ereszcsatornákon keresztül vezetik, így kezelve az esővizet az egész városban. Shaoxing jelenlegi városában minden évben sok eső esik, ami néha áradásokhoz vezet. A projekt ennek az esővízkezelésnek az ünneplését jelenti.

An villa

A tervezőcsapat megjegyzi az eső fontosságát, mint a terület meghatározó jellemzőjét, hogy „a gyerekek soha nem tudják elfelejteni az ereszbe csapódó eső jelenetét.

An villa

Minden nyár végét egy esős évszak követi. Miután néhány napig csöpög az eresz, a nyár gyorsan elmúlik. Az „ereszre verő eső” az évszak emlékét hordozza a Jiangnanban élő generációk számára.” Az esős város ünnepeként a TROP: Terrains + Open Space célja, hogy a gyermekkori emléket épített térré alakítsa át.

An villa

A TROP: Terrains + Open Space természetes növényzetet integrál szoborszerű, gömb alakú cserjékkel kombinálva, hogy új ökológiát hozzon létre az „An Villában”. A terv egy zen falu létrehozását reméli a Jangce folyótól délre. A növények a folyó déli partjának érdekes, természetes faluérzetére és az ökológiai ősi városokra összpontosítanak.

An villa

A tervezésben a jiangnan-i vízifalu ereszét, gerincét és vízivilágát integrálják. A benne való séta olyan, mintha az ősi város folyójánál sétálnánk, a tető pedig az emberekre árad, kulturális hangulatot hozva.

An villa

A ritmikus, nyíló és záródó teret tájfalak, folyosók és növények alkotják. A tér átható látványától az első udvar nagyszerűségéig és életszerűségéig, majd az elsüllyedt udvar zen nyugalmáig több tér alkot különböző hangulatokat.

An villa

An villa

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek