Vörös barlangház

A 23o5studio a Red Cave (Vörös Barlang) nevű tervével buja kertté varázsolt egy városi hangulatú, vietnami lakótelepet. A csapat elmondta: „a hagyományos építészeti formát követjük, a falusi közösségi ház metaforája.”

A ház a földszinttől a tetőig wellness-központú épület. Magában foglal egy fitnesztermet a földszinten, egy jógastúdiót az első emeleten, valamint egy pihenésre, elvonulásra megfelelő tetőteraszt. Miközben a földszinten edzünk, a fákkal teli kert vesz minket körül. Ez a természetes terület inspirálta a ház többi részének kialakítását is. „Mi lenne, ha nem csak a földszinten lenne kert?” – vetették fel a tervezők.
Red Cave

A 23o5studio egyszerű és nyugodt dizájnt álmodott meg a „vörös barlang” számára. A földszinten a funkcionális terek oldalirányú alaprajzban szerveződnek, míg középen tágas üres terek nyílnak. A szerkezetet oszlopok sora veszi körül, elmosva így a belső és külső közötti határvonalat. Az üres tér felhasználását tekintve rugalmas; semleges, festői keretként szolgál, amelyet a felhasználónak kell aktiválnia.

Red Cave
Az első szintet a jógának van szentelték. Bár a csapat eredetileg teljesen üres teret tervezett, a hangszigetelés szükségessége egy összetettebb kialakításhoz vezetett. Egy fából és üvegből készült falakkal rendelkező doboz alakult ki, amelyet a kertbe vezető folyosó vesz körül.

Red Cave

„A fény hasznosítására összpontosítottunk a fő jógázó terület, a terrazzo körlemez esetében, amelyet lejtős tető vesz körül, ami a fókuszált fényt a 23o5studio a „vörös barlangház” tetőteraszából lebegő kerti elvonulóhelyet varázsolt.

Red Cave

Itt a konyha és a teaszoba a környező tájra, az alacsony házakra és a távolabbi Saigon-folyóra néz. A kert a terasz szegélyével határos, amely egyszerre nyitja meg a teret és alkot egy természetes, zöld növényzetből álló falat.

Red Cave
A projekt szerkezete ötvözi az építészeti és a természeti elemeket. A tervezőcsapat hozzátette: „a konvergencia szerkezetét hívjuk elő, az emberek, az építészet és a természet egységét. Homogén anyagok belül és kívül; a határok eltörlése; csupán a tárgy és a tárgyat körülvevő légkör határozza meg a tér jellemzőit a felhasználás célja és az egyes tevékenységek szerint.”

Red Cave

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek