Vulkanikus sziklarezidencia

A Kapsimalis Architects a vulkanikus sziklából épült lakóépület koncepciójánál maradva megvalósította a Monolithus nyaralót a festői Finikia faluban, Szantorinin.

A 20 méter hosszú és 20 méter széles „ember alkotta monolit” békésen megbújik a tájban, akár egy vulkáni szikla, amelyet a természet elemei, elsősorban a tenger és a szél formáltak. Az eredmény egy négy hálószobás, nyitott elrendezésű lakás buja mediterrán kertekkel és védett teraszokkal, medencékkel.

Monolithus
A Kapsimalis Architects „mesterséges masszív kő”-ként jellemezte a Monolithust, amelyet a természetes erózió alapján terveztek. Más szóval, az épület egy réges-régóta létező kőként jelenik meg, amelyet a levegő és a víz fokozatosan koptatott. Ennek eredményeképpen szilárd tömegek és üres terek jöttek létre – egy zárt lakókörnyezet különböző szabadtéri életterekkel. Ennek ellenére a monolit mérete változatlannak tűnik.

Monolithus
A Monolithus felszínébe vájt lyukak keretbe foglalják a természetes környezetet, miközben fényt engednek az otthon szívébe. A szikla felső rétege talaj és cement keveréke, és idővel a szikla színe és textúrája megváltozik, hogy harmonikusan illeszkedjen a környezetébe. Ragyogó nyári fényben a szerkezet fehéresnek és lágynak tűnik, míg borús, felhős égbolt alatt barnás árnyalatot vesz fel. A belső térben ennek a földszerű anyagnak a megjelenése nemcsak a nappali fény váltakozása, hanem a mesterséges világítás jelenléte miatt is változó.

Monolithus
A sziklás menedék áramló belső tere nappalikból, étkezőkből, mosdókból, pihenésre alkalmas szobákból áll, melyek mind a főegység és a két vendégház alatt helyezkednek el.

Monolithus

Ez az elrendezés közvetlen kapcsolatot kínál a külső udvarokkal és teraszokkal, amelyek panorámás kilátást nyújtanak az Égei-tengerre, valamint a kaktuszokkal teli természetes környezetre. Végül, de nem utolsósorban, a rezidencia tetején, a boltíves tető alatti padlás egy süllyesztett teraszra vezet, amely nyugodt kilátóhelyként szolgál.

Monolithus
Erős nyári napsütésben a vendégek a teraszokon pihenhetnek és a kis medencékben hűsölhetnek. Mivel a monolitikus rezidenciát vad tüskés mediterrán növények veszik körül, árnyékban maradnak, amíg a rezidencia határain belül tartózkodnak. Az egyszerű, kézzel készített bútorok darabjai, amelyek különböző anyagokból, például betonból, fekete kőből, márványból, fából, vasból, bársonyból, agyagból és üvegből készültek, az egész rezidenciában, a belső és a külső terekben egyaránt megtalálhatók.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek