Drágaságom

Megdőlt a rekord a legdrágábban eladott whisky kategóriában, ráadásul a szóban forgó whisky is meglepő kombinációban kelt el: egy üveg ír single malt, amelyhez egy Faberge-tojás is jár.


Jellemzően azok a whiskyk, amelyek milliókért kelnek el árverésen, single malt scotchok, és a legutóbbi földrengető eladás egy üveg The Macallan 1926-os whisky volt. Ez a 60 éves whisky lett a valaha eladott legdrágább, amikor novemberben a Sotheby’s árverésén leesett a kalapács, amikor valaki 2,7 millió dollárt fizetett érte. A múlt héten azonban jött a hír, hogy Mike Daley whiskygyűjtő 100 ezer dollárral többért vásárolta meg a The Craft Irish Whiskey Co. The Emerald Isle szettjét, így új rekordot állított fel 2,8 millió dollárral.
Mitől olyan különleges ez a whisky? Maga a folyadék eléggé szokványosnak hangzik, legalábbis az ultraprémium kategóriában. Ez egy háromszorosan desztillált, 30 éves ír single malt whisky, amelyet bourbon és sherry hordókban érleltek, olyasmi, amit a Bushmills-től 2 millió dollár helyett körülbelül 2000 dollárért lehet kapni. De a The Craft Irish Whiskey Co. a luxuscsomagolásáról és az exkluzivitásáról ismert, és itt mindkettő érvényes. Ebből a bizonyos whiskyből mindössze hét készletet adtak ki, és minden palack egy diófa tokban van, amelyben egy Faberge-tojás van smaragddal a belsejében, egy egyedi Faberge-óra és néhány kubai Cohiba szivar.
Daley szerint, aki a hialuronsavba való befektetéssel szerezte a pénzét, az ír whisky a whisky jövője összességében. “Az ír whisky újjászületése viszonylag új keletű, ezért úgy érzem, hogy a földszinten szállok be” – mondta egy nyilatkozatában. “A luxus scotch számomra már egy zsúfolt típusú piac. De még csak most kezdjük látni, hogy az ír luxus még csak most kezd nevet szerezni magának. Garantálom, hogy az elkövetkező években el fog jutni oda, ahol ma a scotch van”.”
Ami a The Craft Irish Whiskey Co-t illeti, az alapító Jay Bradley célja mindig is az volt, hogy az ír whisky luxuskategóriává váljon, és ezzel egy lépéssel közelebb került ez az elképzelés a megvalósuláshoz. Valószínűleg jelenleg nem fogsz találni másik Emerald Isle szettet, de a The Brollach single malt szett már előrendelhető a ReserveBar kínálatában, valamivel kevesebb, mint nyolcezer dollárért.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek