Fényjáték

A közelmúltban a Milánói Design Héten egy lenyűgöző új kollekció keltett feltűnést, amely világszerte felkeltette a designrajongók figyelmét. Ez volt Sabine Marcelis Lokum kollekciója, amelyet az MDF Italia csoporthoz tartozó Acerbis számára tervezett. Marcelis, aki arról a kivételes képességéről ismert, hogy a hétköznapi anyagokat lenyűgöző darabokká alakítja, ezekkel az asztalokkal felülmúlta önmagát.

A Lokum sorozat alacsony asztalok sorát kínálja, amelyek borostyánszínű vagy füstszürke színben kaphatók. Ezek a darabok nem csupán funkcionális tárgyak, hanem lényegüket tekintve művészi kifejezések. Az asztalok fúvott üvegből készülnek, egy olyan anyagból, amely bár egyszerű, Marcelis látomásos tervezése révén szinte varázslatossá emelkedik. A kézzel készített folyamat finom, gyönyörű variációkat eredményez, amelyek minden asztalt egyedivé tesznek. Hát nem lenyűgöző, hogy a kézművesség árnyalatai hogyan képesek a funkcionális tárgyakat műalkotásokká változtatni?

Ahogy a fény változik a nap folyamán, úgy változik az asztalok és környezetük közötti kölcsönhatás is. Az üveg megragadja a fényt, és játszik vele, az árnyékok és színek dinamikus összjátékát hozva létre, amely minden teret feldob. Az asztalok tükröződései és színmosásai ragyogó bájt kölcsönöznek, amely egy ékszerre emlékeztet a múzeumi fényekben.

Marcelis megközelítése ezeket az asztalokat többé változtatja, mint egyszerű felületté; bármely helyiség fókuszpontjává válnak, megkérdőjelezve a bútorok hagyományos szerepét. Felvetik a kérdést: vajon egyetlen bútordarab hozzáadása újraértelmezheti-e egy tér esztétikáját? A Marcelis Lokum kollekciója esetében a válasz egyértelműen igen.

A Lokum kollekció nemcsak Sabine Marcelis formatervezési szakértelmét és az anyagokkal való költői kölcsönhatását mutatja be, hanem rávilágít a minimalista formákban rejlő lehetőségekre is, amelyekkel mély hatást lehet elérni. Az asztalok sokoldalúságot kínálnak, és gyönyörűen működnek önálló darabokként, vagy nagyobb konfigurációkat alkotva csoportosítva.

Már a leírások és a képek alapján is érezni lehet a Lokum kollekció varázsát. Ez a design erejének bizonyítéka, és annak, hogy hogyan képes a hétköznapi anyagokat rendkívüli élménnyé varázsolni. A kollekció arra késztet minket, hogy újragondoljuk saját tereinket – hogyan változtathatja meg egyetlen darab a szoba egész hangulatát?

Az idei Milánói Design Hét talán már véget ért, de a Marcelis Lokum kollekciója körüli beszélgetés még csak most kezdődik. Mint olyasvalaki, aki nagyra értékeli a dizájnt és annak mindennapi életünkre gyakorolt hatását, végtelenül inspirálónak találom azt a képességét, hogy meglátja a hétköznapi dolgokban rejlő lehetőségeket, és valami lélegzetelállítóan gyönyörűvé alakítja őket. Milyen más hétköznapi tárgyakat lehetne ilyen látásmóddal és művészettel újragondolni?

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek