“Mi lenne, ha egy ház egy óra lenne?”

Az MB&F HM11 Architect óra a karóra és az építészet innovatív fúziójának tanúbizonysága, amely az 1960-as évek merész építészeti kísérleteiből merít ihletet. Ez a Maximilian Büsser által tervezett és mindössze 50 darabra limitált avantgárd időmérő egy merész kérdést tükröz: “Mi lenne, ha egy ház egy óra lenne?”

Az eredmény Le Corbusier filozófiájának figyelemre méltó megtestesülése, miszerint a ház egy életgép, amely a lakóház funkcionális aspektusait ötvözi egy csúcsminőségű óra bonyolult kézműves kivitelezésével.
A HM11 Architect 42 mm-es tokja polírozott Grade-5 titánból készült, amely választás az MB&F elkötelezettségét jelzi a hagyományos óragyártást megkérdőjelező anyagok használata iránt. Ez az úttörő szellem az óra dizájnjában is megmutatkozik, amely négy különböző kamrával rendelkezik, amelyek mindegyike egyedi célt szolgál, és egy ház szobáira emlékeztet. Ezek a kamrák egy olyan szerkezetben helyezkednek el, amely lehetővé teszi, hogy viselője eddig nem látott módon lépjen kapcsolatba az órával.
A HM11 Architect szíve egy háromdimenziós óramű, amelyet egy központi repülő tourbillon koronáz meg, amely egy dupla kupolás zafír tető alatt emelkedik a magasba. Ez a bonyolult mechanizmus az átlátszó koronán keresztül látható, így a szerkezetet közelről láthatjuk. Az óra architektúrájához tartozik egy négylevelű lóherét formázó felső híd is, amely a templomok ablakaira emlékeztet, és a genezist szimbolizálja, a teremtés pillanatára utalva.
Az óra négy kamrája mindegyike más-más történetet mesél el. Az egyik az időt egy innovatív, rúdra szerelt gömbökből álló rendszerrel mutatja, ahol a nagyobb gömbök a negyedórákat, a kisebbek pedig a fennmaradó perceket jelzik.

Ezt az intuitív kijelzőt piros végű nyilak egészítik ki, amelyek színt visznek a kijelzőbe, és segítik az idő leolvasását. Egy másik kamra a járástartalék kijelzőjeként szolgál, ahol a gömbök mérete az óra forgatásával növekszik, és a 2,4 mm-es gömb a teljes, 96 órás járástartalékot jelzi.
Egy harmadik kamra a hőmérséklet mérésére szolgál, ami az MB&F hagyományos mechanizmusok iránti tiszteletét mutatja. Ebben a teremben egy mechanikus hőmérő található, amely elem vagy elektromosság nélkül működik, és a hőmérséklet változására reagálva hajlik. Az utolsó, első pillantásra üres kamra egy diszkrét MB&F emblémának ad otthont. Ez az embléma gyakorlati célt szolgál, lehetővé téve viselőjének az idő beállítását, szimbolizálva az óra egy rejtett aspektusának felfedezését.
A HM11 Architect formatervezése az esztétika és a funkcionalitás keveréke. Az “óraház” falai csiszolt Grade-5 titánból vannak kovácsolva, és egy udvarhoz hasonló központi nyitott teret vesznek körül, amelyet egy dupla ívű zafírkristályos tető borít. Az óra alkatrészeinek fizikai gőzfázisú leválasztással történő színezése a hűvös ózonkék vagy a meleg naparany árnyalatait kínálja, és mindegyik színből csak 25 darab áll rendelkezésre.
A HM11 Architect elkészítése aprólékos folyamat, olyan, mintha kemény kőből faragnának egy részletes műalkotást. Csaknem egy hétig tart a vágás, a befejezés és a pontosság biztosítása, ami aláhúzza az MB&F elkötelezettségét az óragyártás kiválósága iránt. Az MB&F N11 Architect óra megjelenésétől kezdve körülbelül 239 000 dolláros árcédulát visel, ami tükrözi státuszát, mint luxus időmérő és viselhető építészeti alkotás.
Az MB&F HM11 Architect óra több mint egy időmérő eszköz; ez egy miniatűr építészeti csoda, két különböző, de egymással összekapcsolódó világ szinergiájának ünneplése. Az MB&F architektúrája a tervezés és a mérnöki munka eddig ismeretlen területeire vezető utazást szimbolizálja, és új fejezetet nyit az MB&F örökségében, amely márka szinonimája annak, hogy az óra határait feszegeti.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek