1962-ben José Orlando Padrón, egy harmadik generációs kubai dohánytermesztő Miamiban kötött ki, miután a Castro-rezsim elkobozta a családja farmjait. Mindössze két évbe telt, mire beindította a szivargyártó üzletét, ahol mindössze egy tekercselőt alkalmazott. Padrón végül Nicaraguába helyezte át a gyárát, ahol az ásványi anyagokban gazdag vulkanikus talaj, amely a leveleknek jellegzetes földes jegyeket kölcsönöz, hasonló volt a kubai Pinar del Ríóhoz. Ennek eredményeképpen a Padrón Cigars híres lett szivarjairól, amelyek borítója, kötőanyaga és töltőanyaga kizárólag nicaraguai dohányokból készül.
Idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a Padrón Cigars, és a megalapítása óta eltelt évtizedek alatt a világ legkeresettebb dohányai közé emelkedett, és ironikus módon napjaink legjobb Havanáival vetekszik. A Padrón jelenleg mintegy 1200 dolgozót foglalkoztat, köztük torcedorokat (szivargyártókat) és dohánytermesztőket, akik együttesen több, mint 8 millió szivart készítenek évente.
„A 60. évfordulónkra, ami nyilvánvalóan egy nagyon különleges alkalom, olyan szivart akartunk készíteni, amit korábban még nem csináltunk” – mondja Jorge Padrón, a néhai Don José fia és a családi tulajdonban lévő vállalat elnöke. „Akkor egy teljesen más keveréket kellett létrehoznunk, amely kizárólag erre a különleges szivarra vonatkozik.
Bár a szivarokat Nicaraguában gyártják, a Padrón 60. évfordulójára készült pántokon és dobozon Kuba sziluettje látható, ahol az alapító született.
A vállalat szivarkészítési készségeinek kihívásaként és öröksége előtti tisztelgésként közel 60 év után először létrehozott egy Salamont. A régi kubai forma alapvetően egy hosszúkás perfecto, amely fokozatosan duzzad, mielőtt hirtelen hegyes fejbe szűkülne. Ezt a formát olyan nehéz elkészíteni, hogy a Padrón számos tekercselője közül csak az egyiket bízták meg az elkészítésével; következésképpen a készletek valószínűleg rendkívül korlátozottak és szórványosak lesznek.
A Salomónok maduro vagy natúr változatban kaphatók, és a család farmjain termesztett dohányokból készülnek. A Salomon extra hosszú kialakítása miatt akár órákig is eltarthat, így az ízének elég összetettnek kell lennie ahhoz, hogy lekösse az embert. Az eszpresszóbarna maduro borítás sűrű, bársonyos füstjét finom gyógynövényes édességgel és borsos fűszerrel jeleníti meg, míg a napon termesztett természetes középbarnás csomagolásának sima, selymes fénye édes, határozottan virágos és citrusos ízt bocsát ki a közeg nehezebb oldalán. Bár a Padrón titkolózik a keverék összetételét illetően, gyanítható, hogy 10 éves dohányok vannak a keverékben.
A szivarok ára 75 dollár darabonként – vagy 750 dollár a 10 darabos kiszerelésért, amelyet egy elegánsan lakkozott, ruha stílusú bemutató tokban kínálnak –, egy retro Padrón pántot viselnek, egyenként „koporsós” dobozban vannak, és a hat évtizedes szivargyártói kiválóság előtti végső tisztelgést tükrözik.