A jövő órája is lehet

Az egyedülálló UFO asztali óra, amelyet a Christie’s közelgő Only Watch jótékonysági aukciójára terveztek, mintegy 675 alkatrészből áll. A svájci óragyártó a bolondos műtárgy, a játék és az óra keverékének minősíti. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy minden asztalon megállja a helyét.

A formatervezés a Ulysse Nardin által tavaly áprilisban kiadott metálkék UFO-t idézi. Az eredeti dizájnt mindössze 75 példányra limitálták, amelyeket a gyűjtők azonnal elkapkodtak. Így az új, feltűnő narancssárga árnyalatú változat várhatóan 66 000 és 88 000 dollár közötti összeget fog érni a hétvégi árverésen.

Ulysse Nardin

Az Ulysse Nardin szerint az UFO valójában annak futurisztikus értelmezése, hogy hogyan fog kinézni egy tengeri kronométer 175 év múlva. Ezt az óratípust, amellyel a ház a 20. század elején vált ismertté, kardánokra állították, hogy ellensúlyozzák a hajó állandó ringatózásának hatásait. Az UFO ennek az ellenkezőjét teszi: valójában a tenger mozgását utánozza. A 16 kilós órát egy nehéz alumínium talapzattal szerelték fel, amely ellensúlyként működik. Akár 60 fokot is kilenghet vagy meginoghat a tengelyétől anélkül, hogy felborulna vagy veszélyeztetné a mechanikát.

Ulysse Nardin

Az óra összetett belső működését egy kézzel fújt üvegkupolán keresztül lehet megtekinteni, amelyet egy bajonettrendszer rögzít. A Maison L’Epée-vel együttműködésben tervezett UFO kézi felhúzású UN-902 óraművet tartalmaz, hat extra nagyméretű hordóval és 49 mm-es mérleggel. A kerék lassan, 3600 ütés/óra (0,5 Hz) frekvenciával mozog, hogy egy év járástartalékot biztosítson, és egyben meditatív jelleget kölcsönözzön az órának.

Ulysse Nardin

Az UFO az időt is mutatja. Három trapéz alakú számlapja van, amelyek annyira összetettek, hogy mindössze nyolc számlap legyártása 28 órát vesz igénybe. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerre három különböző időzónát jelenítsen meg, amelyeket három különböző szögből lehet látni.

Az egyedi UFO számos más ritkasággal együtt került kalapács alá a Christie’s november 6-án, szombaton Genfben megrendezésre kerülő Only Watch aukcióján, hogy a Duchenne-izomdisztrófia kutatására gyűjtsenek pénzt. A jótékonysági árverés 2005 óta több mint 70 millió eurót hozott össze a genetikai betegség kutatására, amelyre jelenleg nincs gyógymód.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek