Kartonszobrászat

A “kartonlány” becenévre hallgató japán művész, Monami Ohno bonyolult szobrokat formáz kidobott Amazon dobozokból. A popkultúra, animék és filmek által inspirált műalkotások a lényektől, szörnyektől és robotoktól kezdve az automata fegyvereken, óriásórákon, valósághű cipőkön és apró, extravagáns járműveken át a gyorséttermi ételekig és rágcsálnivalókig terjednek.

A művész azzal kezdi, hogy nagyjából felvázolja ötleteit a kartonra – hogy első pillantást nyerjen a méretekre -, majd kivágja az anyagot, és ragasztóval formázza meg, miközben néha vizet is használ, ha szükséges. Monami Ohno kartonokat farag ki, hogy elképesztően bonyolult szobrokat alkosson.

Monami Ohno
Monami Ohno korábban a Japán Osaka-i művészeti iskolában 3D animáció szakon tanult. Mivel nem tudta megfizetni a tanfolyami projektek extra költségeit, kitalálta a karton koncepciót – az általa gyűjtött Amazon dobozok felhasználásával – mint eszközt a tanfolyamok sikeres elvégzéséhez.

Monami Ohno Több évnyi gyakorlás után, mintegy 200 kartonszoborral a portfóliójában, Monami Ohno művei népszerűségre tettek szert, néhány darabját japán és külföldi galériákban is kiállították. Lenyűgöző részletességű műalkotás-sorozatai mindegyike egyszerűen egy olló, egy közönséges vágó, vonalzó, ragasztó, ragasztószalag és persze rengeteg szenvedély segítségével készül.

Monami Ohno

A “kartonlány” érintetlenül hagyja a karton természetes színét és felületi textúráját, hogy kiemelje ennek a mindennapi használatú anyagnak a varázsát.

Monami Ohno
Mint említette, egy körülbelül 10 cm hosszúságú, szélességű és magasságú szobor elkészítése körülbelül 10 napot vesz igénybe, míg egy hatszor ekkora méretű, pontos műalkotás elkészítése három hónapot is igénybe vehet.

Monami Ohno

Minden egyes darab különböző, bonyolultan összeillesztett részekből alakul ki, lehetőséget adva a művésznek, hogy többféle formát és mintát hozzon létre. „Megpróbáltam a dobozokból alkotni valamit – mondta. Rájöttem, hogy a karton meglepően szórakoztató médium, és onnantól kezdve kezdtem igazán belemerülni a vele való alkotásba.”

Monami Ohno

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek