A zene színei

Brian Eno, az illusztris zenész és producer a Brian Eno Turntable II bemutatásával ismét elmossa a zene és a vizuális művészet közötti határokat. Ez a figyelemre méltó alkotás, amely a londoni Paul Stolper galériával együttműködésben készült, jelentős pillanatot jelent a hangzás és a vizuális esztétika szintézisében.

A mindössze 150 darabos, limitált példányszámú, egyedi, kör alakú akril lemezjátszó beépített LED-ekkel büszkélkedhet, amelyek a zenével szinkronban többféle, testre szabható színben világítanak. Mindegyik lemezjátszó Brian aláírásával és egy gravírozott példányszámmal ellátott, egyedi érintéssel rendelkezik, így minden egyes darab gyűjtői ereklyévé válik.
Maga a lemezjátszó a dizájn és a technológia csodája, egy egy darabból álló, matt akrilba burkolt műgyanta testtel. Az öntött akril tányér, amely 33 és 45 fordulat/perc sebességű lemezek forgatására egyaránt alkalmas, egy fehér 22 cm-es Pro-Ject alumínium tonearm tetején ül, amely egy fehér Ortofon 2M kazettával van felszerelve. Az Arduino által működtetett és beépített LED-ek által megvilágított vezérlőpanel a lejátszott zenével szinkronizált, testre szabható színshow-t biztosít A 15 cm magas és 45 cm átmérőjű lemezjátszó méretei biztosítják, hogy ne csak egy hangszer, hanem egy statement darab legyen, 15 V-os DC tápegységgel kiegészítve.
A Turntable II nem csupán egy eszköz a bakelitlemezek lejátszására; használaton kívül lenyűgöző szoborrá alakul át, megtestesítve az Eno zenei kompozícióinak szinonimájaként ismert atmoszférikus esszenciát. A lemezjátszó alatt lévő, egymás után sorakozó akril LED-lámpák megvilágításával ritmikus, változó színvilágot hoz létre, és olyan nyugodt hátteret teremt, amely fokozza a zenehallgatás élményét. A váltakozó színvilágok mögött álló technológia egyszerre programozott és véletlenszerű, biztosítva, hogy a környezeti világítás mindig meglepetés legyen, és soha ne ismétlődjön kétszer ugyanaz a minta.
Brian Eno a Turntable II “színtérképeihez” sokféle hatásból merít ihletet, többek között James Turrell, Mondrian és az orosz avantgárd festői kompozícióiból. Ez az inspiráció nyilvánvaló abban, ahogyan a színek fejlődnek, a nap természetes fejlődését utánozva a napfelkeltétől az alkonyatig, a hallási élmény mellett az idő múlásának vizuális ábrázolását is kínálva.
A londoni Paul Stolper Galériában a rajongóknak lehetőségük van személyesen is megnézni a Turntable II-t, amelynek egy különleges bemutató eseményt is tartottak. Ez a kiállítás lehetővé teszi a látogatók számára, hogy elmélyedjenek Eno tervezésének fortélyaiban, megfigyelve a LED-fények és az akril anyag éteri minőségének összjátékát. A 20 000 fontba kerülő Turntable II Brian Eno úttörő szellemének bizonyítéka a zene, a művészet és a technológia területének egyesítésében.
Érdekes módon a Turntable II dizájnja a művészeti galériák és gyűjtőterek határain túl is nyomot hagyott. A U2 Las Vegas-i The Sphere rezidenciáján a U2 színpadképének ihletőjeként szolgált, kiemelve ezzel a popkultúrában és a szórakoztatóiparban betöltött hatását.
Műalkotásként a Turntable II összefoglalja Brian Eno sokrétű karrierjét – nemcsak zenészként és producerként, hanem vizuális művészként is. A fény és a zene kölcsönhatásának feltárása egy olyan alkotásban csúcsosodott ki, amely egyszerre funkcionális lemezjátszó és generatív műalkotás, megtestesítve filozófiáját, miszerint a művészetnek nem kell egyetlen médiumra vagy célra korlátozódnia. A Turntable II összetett, mégis egyszerű eljárásaival a fejlődő vizuális és auditív élmények véget nem érő vásznát kínálja, megerősítve Brian Eno örökségét, mint a zene és a vizuális művészet metszéspontjának úttörője.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek