Az 1 millió dolláros konyak

Nemrég számoltunk be a Martell L’Or Réserve du Château de Chanteloup luxus konyakjának megjelenéséről, amely korlátozott számban érkezett meg az Államokba a héten.

Most azonban egy még drágább és limitáltabb termékről érkezett hír – a Les Remarquables de Martellről, egy egyetlen palack konyakról, amely várhatóan 1 millió euróért, azaz közel 1,1 millió dollárért kel majd el, és ezzel a világ egyik legdrágább valaha megjelent konyakja lesz (2008-ban a Henri IV Dudognon Heritage palack ára közel 2 millió dollár volt).
Mitől ilyen értékes egy palack konyak? Nos, egyrészt a marketing és a szubjektivitás, de a Les Remarquables de Martell valóban ritka kiadvány. A folyadék két, több mint 70 évvel ezelőtt lepárolt, Grande Champagne cru-ból származó eau-de-vie keveréke, amelyeket Christophe Valtaud pincemester választott ki. A konyakot először a Port du Lys pincében érlelték, amelyet az alapító Jean Martell fiai építettek az 1700-as években, majd a konyakház Réserve du Fondateurjében tárolták. Az első eau-de-vie egy kicsit idősebb, mint a második, és azt mondják, hogy “erőt, feszültséget és hosszan tartósságot mutat a szájban” (feltéve, hogy érezni lehet az erőt, feszültséget és hosszan tartósságot), cédrusos jegyekkel együtt. A második a mézes és kandírozott gyümölcsös jegyeket tartalmazó, frissebbnek mondható.
Természetesen egy ilyen drága szeszesitalnak díszes megjelenéssel kell rendelkeznie, és ez itt is így van. A konyak egy dame-jeanne (más néven demizson, a konyak tárolására használt üvegedény) művészi ábrázolásában kerül forgalomba. Laurentine Perilhou, a makramé munkáiról ismert művész a természet és a terroir előtt tisztelegve alkotta meg ezt a darabot, aranyszálakkal ábrázolva a szőlő útját a gyökerektől a szőlőig. “Az volt a célom, hogy láthatóvá tegyem a láthatatlant” – mondta egy nyilatkozatában – “a Földtől a Napig, a talajban lévő gyökerektől a felfelé, a fény felé forduló szőlőlevelekig”. Az üvegben három szintetikus zafír és egy 22 karátos aranyba foglalt gyémánt is található. A dame-jeanne egy fából készült szekrényben kap helyet, hat Baccarat pohárral, egy makramé nyakdísszel az üveghez, és egy pár fehér kesztyűvel, hogy ne hagyjon ujjlenyomatot ezen az értékes dekanteren.
Ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy megvásárolhasd ezt a konyakos dame-jeanne-t, akkor néhány előnnyel jár, például egy privát kóstolóval Valtaud-val, amelynek során egy másik eau-de-vie-t is hozzáadhatsz a keverékhez, ha úgy döntesz. Ezenkívül Te és három barátod részt vehet egy sor zártkörű rendezvényen, amelyet Valtaud és a Maison Martell rendez. Ha érdekel a folyékony művészet eme darabjának megvásárlása, látogass el a Martell weboldalára, hogy többet megtudhass.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek