Dzsungel a városban

São Paulo egyik leggyorsabban fejlődő zöld negyedének szívében a Victor Ortiz Architecture tervezőcsapata bemutatja legújabb, folyamatban lévő projektjét, az Urupê Towert. Ez a vegyes használatú épület a tervek szerint a környező városra nyíló panorámás kilátást ünnepli, miközben a biofilikus tervezési elvek és fenntartható építészeti stratégiák alkalmazását mutatja be.

A mászóteraszokból kiemelkedő buja növényzet homlokzatával a torony a zöld építészet példájaként fog állni Brazília városi dzsungelében. Így az Urupê-torony az ökológiai egyensúly és az előremutató tervezés iránti elkötelezettségben gyökerezik.
Victor B. Ortiz építész az Urupê-torony tervezésekor a fatörzsekben található gombák növekedési formáinak világából merít. Ezt az organikus inspirációt a torony minden szintjén elszórtan elhelyezett ültetvények beépítésével ültették át az épített térbe. A gombák rugalmas és alkalmazkodó természetét visszhangozva a projekt építészeti nyelve arra törekszik, hogy az ember alkotta struktúrákat egyesítse a természeti világgal, olyan munkát kölcsönözve, amely a növekedés és az összekapcsolódás ritmusára rezonál. Miközben ez a tervezési stratégia a természet mintáinak esztétikai vonzerejét ünnepli, tovább hangsúlyozza a torony élő entitásként betöltött szerepét.
Ezt a stratégiát a biofilikus tervezés koncepciója vezérli – egy olyan megközelítés, amely a természeti folyamatokból tanul, és azokat a természethez kapcsolódó, hatékonyabb ember alkotta környezetek létrehozásában alkalmazza. Az építészek ezt az elvet beleszövik a torony szövetébe, szimbiózist teremtve az épített tér és az élő ökoszisztéma között. Az elszórtan elhelyezett ültetők, amelyek a fatörzset benépesítő gombák növekedését idézik, több mint egyszerű dísz. Ehelyett az élet zugaivá válnak, amelyek tisztítják a levegőt, menedéket nyújtanak a biológiai sokféleségnek, és közvetlen kapcsolatot biztosítanak a lakóknak a természettel a nyüzsgő városi környezet közepette.
Victor B. Ortiz az Urupê-tornyot a gyors urbanizációval és az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak fokozódásával jellemezhető modern korszakra válaszul javasolja. Az építész felismeri, hogy az építőipar kritikus szerepet játszik az építés környezeti hatásainak mérséklésében. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségét megjegyezve a csapat projektjei következetesen arra törekednek, hogy ellensúlyozzák alkotásaik ökológiai lábnyomát. A növényzet átcsoportosítását, a mikroklímák kialakítását és a megújuló anyagok használatát is magában foglaló stratégiák révén az Urupê-torony a modern építés és a környezetvédelem közötti szinergia példájaként fog állni.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek