Elképesztő tervekkel állt elő Vincent Callebaut a Notre-Dame újjáépítéséhez

A párizsi Notre-Dame-székesegyházat nemrég egy hatalmas tűz tépázta meg. A katasztrófa után több építész és tervező is bemutatta, hogyan kellene újjáépíteni ezt a történelmi épületet.

Notre Dame

A francia építész, Vincent Callebaut tervei azonban kitűnnek a tömegből. Ő a tudományhoz, művészethez és spiritualitáshoz fordult inspirációért. Az alapötletet a bio mimikri (természet utánzása) módszer adta, amely kölcsönös kapcsolatot kíván létrehozni az ember és természet között.

Notre Dame
A Palingenesis névre keresztelt (ami újjászületést jelent görögül) design a főhajót, tetőt és templomtornyot egyesíti. A tíz méter magas padlást természetesen megtartja, az épület háromszögletű eleme, valamint az 55 fokban meredek tető pedig szinte függőlegesen mered majd az ég felé.

Notre Dame
A keresztrétegelt fát szénszálas anyaggal erősítik meg, az új tölgy vázhoz pedig a lehető legkevesebb alapanyagot akarják felhasználni, hogy óvják a környezetet és áttetszőséget biztosítsanak a székesegyháznak. „Az áthatolhatóság, közösség és nyitottság volt a címszó, amelyeket az új Notre-Dame tervezésénél használtam.” – magyarázza Callebaut.

Notre Dame
A székesegyház ezzel egy pozitív energiával bíró épületté alakul, amely több energiát termel, mint amennyit elhasznál. A modern, háromdimenziós ólomkristály ablakokkal ellátott tetőszerkezet energiát és hőt termel, valamint a szellőzést is megoldja.
Az új faszerkezetet borító kristályüveg kupola gyémánt alakú szekciókra oszlik. A kristályok egy aktív, szénből készült rétegből, hidrogénből, nitrogénből és oxigénből állnak, amelyek energiává alkotják a beáradó fényt. Ezt az energiát a hidrogéncellák tárolják, majd továbbítják a székesegyház bizonyos részeibe. Az üvegházhatást elkerülendő egy szabad szellőzőrendszert alakítottak ki a szerkezetben.

Notre Dame
Az elmélkedésre és meditációra szánt épület belsejében egy kert is helyet kap majd, ahol az emberek bármilyen növényt termeszthetnek. Callebaut számításai szerint akár 21 tonna gyümölcs és zöldség is kikerülhet így a Notre-Dame-ból évente. Tervnek csodálatos, de még nem lehet tudni, hogyan fog kinézni valójában az újjáépítés után a székesegyház.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek