Hetet egycsapásra

Moritz Grossmann német órásmester legújabb alkotása, az Universalzeit hét időzóna egy pillantással történő leolvasását teszi lehetővé, mivel intuitív módon egy világtérképen jeleníti meg azokat. Összesen hat ablak mutatja az órát 1-től 24-ig mind a hat városban. Annak köszönhetően, hogy a kiválasztott városokban nem tartják a nyári időszámítást, az Universalzeit egész évben a tényleges időt mutatja, és nincs szükség beállításra.

A számlap galvanizált alapját napfényes bevonattal látták el, amely az óceánok ábrázolására használt világító kék tónust kölcsönöz a számlapnak. A kontinensek lazacszínükkel tűnnek ki, míg a hosszúsági és szélességi fokok filigrán hálózata halvány fehér árnyalatban öleli körbe a földgömböt. Az időzónák ablakainak számjegyei fehér lakkozott alapon fekete színűek az optimális olvashatóság érdekében. A síkfényezett, lándzsa alakú óra- és percmutatókat, valamint az acél óraindexeket kézzel készítik a manufaktúrában.

Moritz Grossmann

A rozsdamentes acélból készült 44,5 mm x 13,78 mm-es tokban az új 100.7 kaliber található, amelyet a Grossmann tervezői kifejezetten a manufaktúrában fejlesztettek ki. Az időablakokban lévő órák és a főidő beállítása a 3 óránál lévő koronán keresztül történik. Amikor a percmutató elhalad a 12 óránál, az idő az időablakokban egy órával előreugrik. A számlap alatt egy 24 fogú racsnis kerékkel összekapcsolt tárcsa mozog. Erre számok sokasága van nyomtatva 1-től 24-ig, amelyek mindegyike 15 fokos szögben, összesen hat gyűrűn keresztül van elhelyezve.

Moritz Grossmann

Az óra beállításakor a hat ablakban lévő időt előre be kell állítani. Az egyik hely aktuális időzónájának ismerete elegendő, mivel a többi ablakban lévő idő automatikusan szinkronizálódik. A főidő óra mutatója ezután a 10 óránál lévő nyomószerkezeten keresztül korrigálható. A főidő óra mutatója a gyorsbeállító mechanizmussal külön-külön óránként előre és hátra mozgatható. Ez nem változtatja meg az ablakokban megjelenő idő kijelzését.

Moritz Grossmann

A mechanizmus lehetővé teszi a kezelő számára, hogy a koronát két pozícióban 10 óránál bekapcsolja, majd egy tolófunkcióval a korongtól függetlenül korrigálja az óramutatót. A középső pozícióban egy ütköző megakadályozza a nyomószerkezet véletlen működtetését. Az óránként 18 000 rezgésszámmal verő, gyönyörűen kidolgozott kézi felhúzású szerkezet teljes felhúzás esetén 42 óra járástartalékot garantál. A Moritz Grossmann Universalzeit ref. MG-003072 modell ára 51 300 euró.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek