Istállóból borászat

A kanadai British Columbia állambeli Westbankben található Red Barn borászat a Jagged Rockban jelentős felújításon esett át az Olson Kundig Architects elképzelése alapján. Az eredetileg mezőgazdasági raktárépület szerény privát kóstolóteremmel rendelkező létesítményt kifinomult vendéglátóhelyként képzelték újra, amely közvetlenül összeköti a látogatókat a környező tájjal és a borkészítés folyamatával.


A pajta jellegzetes vörös színe vizuális jelzőfényként szolgál a szőlőskertek között, ugyanakkor gondosan úgy tervezték, hogy harmonikusan illeszkedjen a környezetébe. Az épület nagyméretű, átlátszó részei a nyitottság érzetét keltik, lehetővé téve a vendégek számára, hogy elmerüljenek a szőlőskert képeslapszerű környezetében. A tervezés a környezettel való tiszteletteljes párbeszédet tükrözi, egyensúlyt teremtve a kiemelkedés és az integráció között.
Az Olson Kundig Architects által tervezett Red Barn borászat látogatásának élménye a szőlőültetvényeken keresztül kanyargó megközelítéssel kezdődik. Az építészek egy olyan utat kurátorkodtak össze, amely körbevezeti a látogatókat az épület körül, festői látványt nyújtva, mielőtt megérkeznek a főbejárathoz. Az eredeti pajta szerkezetének kulcsfontosságú kiegészítései – beleértve egy lépcsőházat, egy liftet és egy kibővített gépészeti teret – fokozzák a funkcionalitást, miközben megőrzik a jellegét meghatározó mezőgazdasági esztétikát.
Az istálló belsejében a fő szint külön funkcionális területekre van osztva. Az egyik oldalon egy kétszintes termelési létesítmény található, nagy garázskapukkal és ablakokkal, amelyek természetes fénnyel árasztják el a teret, és tágas kilátást nyújtanak a szőlőültetvényekre és a környező hegyekre. Ezt a területet élénk lila színű tárolótartályok és a bor kondicionálására használt nagy beton „tojások” uralják, hangsúlyozva a borkészítés gyakorlati szempontjait.
A pajta szemközti oldalán egy újonnan kialakított nyilvános látogatóközpontban az első sorból figyelhető meg a borkészítés folyamata. E fölött a termelési terület fölött egy üvegfalú kóstolóterem helyezkedik el, amely drámai környezetet biztosít a különleges rendezvények számára. Ez az „ékszerdoboz” tér ellentétben áll egy lazább vendéglátó helyiséggel, amely rugalmas ülőhelyekkel és szalagablakokkal rendelkezik, amelyek a szőlőültetvényekre és a hegyekre nyíló kilátással rendelkezik, fokozva az érzékszervi kapcsolatot a környezettel.
A Red Barn Winery vendégközpontú tereit úgy tervezték, hogy világosak és hívogatóak legyenek. A padlóburkolathoz és a falpanelekhez világos fát használtak, míg a fehér festék és a semleges vakolat hozzájárul a meleg, kényelmes hangulathoz. Az épület külső vörösre festett acélburkolata bekerül a belső térbe, feltűnő hangsúlyt adva a vendéglátóhelyiségeknek. A színek és az anyaghasználat ilyen átgondolt integrációja elmossa a belső és a külső terek közötti határt.
A Red Barn pincészet külső kialakítása kiegészíti a belső funkcionalitást, a pergola és a vízfelület a látogatóközpont melletti hívogató szabadtéri találkozóhelyeket teremt. A szőlőtőkék közelsége erősíti az épület kapcsolatát a földdel, bevonva a vendégeket a szőlőültetvény életciklusába, és fokozva a borkészítés folyamatának élményét.
‘Több mint 20 éve van szerencsém együtt dolgozni ezzel az ügyféllel, és mindketten úgy nőttünk fel, hogy elég zökkenőmentesen tudunk együtt dolgozni, és egymásból merítünk inspirációt’ – mondja Tom Kundig tervezési vezető.
„Mindig nagyon élvezem az olyan projekteket, amelyek meglévő épületeket alakítanak át vagy hasznosítanak újra, mert egy másik tervezővel és egy másik ügyfél múltbéli elképzeléseivel dolgozhatok együtt.

Ebben az esetben a másik tervező az én fiatalabb verzióm, aki az ügyfelem fiatalabb verziójával dolgozik együtt. Izgalmas volt felfedezni a meglévő épületben rejlő lehetőségeket, és újra gondolni néhány eredeti stratégiánkat egy új napirend érdekében. Számomra az építészet alapja a racionális költészet, amely olyan épületekben fejeződik ki, mint az eredeti Red Barn. A pincészet funkcionális igényei voltak a fő mozgatórugói ennek az átalakításnak, így a látogatói élmény nagyon jól illeszkedik a bor készítésének autentikus látványához” – folytatja Tom Kundig.
„Az épület valóban a borkészítés teljes történetét meséli el – a szőlőtől a termelésen át a kóstolásig, sőt, még az ételek párosításával is, amelyek szintén ebből a tájból származnak. Azzal, hogy egy pajtát alakítottunk át, hogy támogassa ezt az új vendégélményt, szándékosan hidat tudunk verni a borkészítés költői és funkcionális aspektusai között.”

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek