Kortárs zsebóra

Mi a közös a Hublot, a Moet & Chandon, a Pokemon, a Tiffany, a Hot Wheels és az Adidas márkákban? Mindannyian együttműködtek a New York-i Daniel Arsham kortárs művésszel. A Hublot esetében a tárgy egy zsebóra, de a hagyományos zsebórákkal csak annyi a közös benne, hogy az időt mutatja.

A formás karórák, amelyek az 1960-as és 70-es évek divatja volt, az elmúlt néhány évben erősen visszatértek, és most a Hublot x Daniel Arsham Dropletnek köszönhetően a trend a zsebórákra is átterjedt. Az óra formája egy nagy, szabad formájú könnycsepp, amelynek az időmérő funkcióján kívül kevés köze van a hagyományos órákhoz. Két titániumból készült lánccal érkezik, így nemcsak zsebóraként, hanem medálként is funkcionálhat. Egy dekoratív állvány is jár hozzá, amely asztali órává alakítja át.
A tok az anyagok fúziójából készült – ez mind a Hublot, mind az Arsham esetében hagyomány. A fém mikrofúvott titán, amely közé két zafírkristály van beékelve, amelyek egy könnycsepp alakot körvonalaznak, amelynek külső pereme gumiból készült. A gumi ütközők a tok védelmére szolgálnak, és a gumiba nyomott Arsham monogramot hozzák be. A mutatók, az indexgyűrű és a markerek szintén Arsham-zöld színűek, akárcsak az üvegállvány egyes részei. Két titániumlánccal érkezik, így az óra medálként vagy zsebóraként is viselhető.
Az átlátszó csepp alsó végét több buborék alakú kivágás szúrja ki, amelyek egyrészt a csepp motívumot erősítik, másrészt a számlapokat és az óramű kerekeit ábrázolják. A forma, amellett, hogy kortárs dizájn-nyilatkozatot tesz, ergonomikus, azaz kényelmesen kézben tartható. A méretei: 73,2 mm hosszú x 52,6 mm széles x 22,5 mm vastag.
Asztali óraként ugyanolyan műtárgy, mint egy óra. Arsham tervezte az ásványi üvegből készült állványt is, amely 150-szeres nagyítóként is funkcionál, hogy a számlap távolról is olvashatóbb legyen. „Számítások sorozatát kellett elvégeznünk ahhoz, hogy a nagyítót a zsebórától éppen a megfelelő távolságra helyezzük el, valamint, hogy meghatározzuk a megfelelő görbületet és a nagyító méretét” – mondta a Hublot szóvivője. „Elég nagy technikai bravúr volt egy olyan állványt kifejleszteni, amely kiegyensúlyozott és stabil. Minden egyes elemet egy pontos számítás alapján helyeztünk el, amely magában foglalja a súlyt és a geometriát”.
Az óramű a kézi felhúzású HUB1201 MECA-10, 10 napos járástartalékkal. Alkatrészei szürke PVD-kezelést kaptak, zöld színben ragyogó lume-mal, amely kiegészíti az Arsham aláírási színét. A Hublot x Daniel Arsham Droplet 99 darabos sorozatban készül, 88 000 dolláros áron, és a Hubloton keresztül kerül forgalomba.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek