Kultúrhíd

A holland Arch Mist stúdiót választották ki a szöuli Jamsu híd vibráló köztérré való átalakítására. A “Jamsu Bridge, Bridge of Culture” (Jamsu híd, a kultúra hídja) pályázat nyertes javaslata az 1976-ban épült hidat gyalogosbarát művészeti galériaként képzeli újra, amely egyedülálló helyszínt kínál kulturális eseményeknek és lenyűgöző kilátást a Han-folyóra.

A jelenleg autóhídként működő Jamsu hidat a szöuli fővárosi kormány “Nagy Hangang projekt” elnevezésű kezdeményezése keretében a gyalogosok számára is elérhetővé teszik. Ennek a kiemelt projektnek a célja, a vízpart újjáélesztése és a város új kulturális célpontjának létrehozása.
“Eltökélt szándékunk, hogy egy olyan “kulturális hidat” hozzunk létre, amelyet a polgárok élvezhetnek” – mondta Chang-soo Lim, a szöuli fővárosi kormányzat jövőtervezésért felelős tisztviselője. Ez lesz az első gyalogos híd és az első vízparti kulturális tér a Han-folyó felett.
A Jamsu híd átalakításával az Arch Mist tervezőcsapata több erkélyt és összekötő rámpát épít be, merész tereptárgyat hozva létre, és különböző kilátópontokat kínálva a folyó mentén. Az emberléptékűbb tér létrehozása érdekében a tervben egy megemelt szint kerül kialakításra, amely megosztja a híd magasságát, és lehetőséget biztosít több erkély kialakítására.
Ezek az új fedélzetek és erkélyek számos felhasználási lehetőséget kínálnak majd. A teret állandó vagy ideiglenes művészeti galériaként, helyi piacok helyszínéül vagy különleges események platformjaként lehet majd használni. A terv még az ikonikus Banpo híd szökőkútját is tartalmazza.
A Jamsu híd színvilága kulcsszerepet játszik az Arch Mist által készített tervben. A kiválasztott vibráló színárnyalatok kettős célt szolgálnak – meleg fogadtatásban részesítik a látogatókat, és dinamikus, közösségi légkört teremtenek, amely elősegíti a kapcsolatteremtést. A színek beáramlása nemcsak a híd esztétikáját erősíti, hanem a város vibrálását és pozitivitását is tükrözi – mondta Ningzhu Wang, az Arch Mist vezető tervezője. A magasított gyalogos híd rózsaszín színét a zsűritagok a barátságos és nyitott hangulatáért dicsérték.
A projekt átgondolt tájtervezéssel gazdagítja a természetes környezetet, és mindenki számára barátságos teret teremt. Úszó növénytartók kerülnek bevezetésre, hogy vizes folyosót hozzanak létre a folyóban, javítva a biológiai sokféleséget és a híd mikroklímáját. A tervezés a vízpartot is maximalizálni fogja egy íves vízparti szegéllyel. Az újratervezett kerékpárút, amely az alsó szint profilját követi, biztonságos és élvezetes kerékpározási élményt nyújt majd.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek