Lótuszvirág stadion

A kínai Hangzhou város olimpiai sportcsarnokának terveiben az építészeti cég, NBBJ szerint a legfontosabb a fenntarthatóság és a nyilvános hozzáférhetőség. Két stadionból áll a világklasszis sport helyszín, mely Kína egyik leggazdagabb városában található és az elmúlt évtized alatt megháromszorozta méretét. A csapat olyan tervet dolgozott ki, melyben a hatékonyság és az emberi tapasztalatok révén a középpontban a kikapcsolódáshoz és feltöltődéshez szükséges közterület áll.

Lótuszvirág stadion

Az NBBJ által tervezett Hangzhou olimpiai sportközpont két fenntartható, közösségi központú stadiont épített az élénk városnak. 2018-ban, átlagosan két tonna szén-dioxid keletkezett minden tonna acél gyártása során. Az ikonikus lótusz virág alakú kialakítással a helyszín két-harmaddal kevesebb acélt használt fel, mint a pekingi “Madárfészek” nemzeti stadion.

Lótuszvirág stadion

A sportcentrumban a 80 ezer fős olimpiai méretű stadion mellett egy 10 ezer férőhelyes teniszpálya is helyt kapott. A két stadion fejlesztése során a tervezőcsapat generatív parametrikus szkripteket használt az erőforrások megőrzése érdekében, ezzel is közelebb hozva a rajongókat a pályához és a Quiantang folyóra eső látvány is megmaradt.

Lótuszvirág stadion

A Hangzhou olimpiai sport központtal az NBBJ olyan teret ajánl a közösség és a sportrajongók számára, melyet akár a játékok előtt, után és alatt is használhatnak. A három szinten folyamatos gyalogosközelekedést biztosít a magasabb kilátókhoz, a földszinti kerthez és a süllyesztett udvarhoz, mely a fő stadiont, a teniszpályát és az ellátó tereket köti össze Kína következő generációja számára. Mind a fő stadion és a teniszpálya sugárirányú tervezése a növényi elemekkel a természet közeliséget sugallja.