Luxus 100 000 négyzetméteren

Több mint nyolc év tervezés és építkezés után Los Angeles környékének leghíresebb otthona végre készen áll hivatalos nyilvános debütálására. A híres, csak ‘The One’ néven ismert mini bevásárlóközpont méretű birtok a Bel Air egyik legmagasabb dombvidékén terül el, mintegy 100 000 négyzetméter teljes lakóterületen. Összehasonlításképpen: a Fehér Ház alig 55 000 négyzetméter; a 115 szobás Hearst-kastély pedig szerény 68.500 m²-t ér el.

Nehéz felfogni az épület puszta méretét, ha csak a képeket vagy a számokat nézzük, bár egyértelműen hatalmas. Hogy értékeljük a projekt teljes skáláját, értemes tennünk egy sétát. A villa egy teljes negyedmérföldnyire húzódik a Bel Air-i Stradella út mentén, az utca fölé magasodva, mint egy nagy fehér idegen űrhajó. Ami az ingatlan fő kocsifelhjtóját illeti, amely egy csendes zsákutcában helyezkedik el, ami a Airole Way néven ismert, elég hosszú és széles ahhoz, hogy a legtöbb közutat megszégyenítse.

Az extravagáns mestermű Nile Niami alkotása, aki vitathatalanul L.A. leghíresebb csúcskategóriás villatervezője. Sok magazinokban látott, kortárs, milliárdosok által megvásárolt épület az ő nevéhez köthető. A San Fernando-völgyi narratíva egy évtizeddel ezelőtt került először látótérbe, amikor Hollywood Hills-i házakat tervezett a 20 millió dolláros ártartományban; azóta nagyobb projektekre tért át, amiket olyan személyeknek adott el, mint például Diddy, Floyd Mayweather, Calvin Klein, és a Winklevoss Twins.

 'The One' Mindez a ‘The One’ -ban teljesedett ki. Niami 2012 végén vásárolta meg a nyolc hektáros hegyfokot 28 millió dollárért Rita Kogantól, videojáték örökösnőtől és Michael Kogan, a „Space Invaders” alkotójának lányától. Gyorsan felszámolta a meglévő birtokot, amin egy nagy, századközepi kúria állt elhanyagolt állapotban, és azóta még sok tízmilliót költött arra, hogy életre keltse a házat. 2015-ben Niami a GQ-nak adta az első nyilvános interjúját az ingatlanról, és kiderült, hogy 500 millió dollárt tervez majd kérni a Paul McClean-nel közösen létrehozott épületért, miután elkészült. Az 52 éves fejlesztő megígérte, hogy a háznak lesz egy helyisége, amely kizárólag élő medúzák tartályainak szán, egy szoba friss virágok tárolására, egy perma-fagyasztott helyiség jégbárral és egy helyiség cukorkának. Természetesen lesz a házban egy saját szórakozóhely is.

 'The One' Ezen ígéretek közül azonban sajnos nem mindegyik válhat valóra. A medúza szoba túl költségesnek és kivitelezhetetlennek bizonyult; végül elvetették az ötletet. Ugyanígy járt a virágszoba, a jégbár és a vendéglátóipari konyha is. A szórakozóhely és az édességes falakkal rendelkező helyiség továbbra is megmarad, ugyanúgy, mint egy 50 autóból álló garázs, egy négysávos tekepálya és egy olimpiai méretű beltéri medence relaxáló elemekkel. Vannak szabadtéri medencék is, közülük legalább öt, mind végtelen szélű. A kúria belső terét, hasonlóan Niami összes korábbi projektjéhez, Kathryn Rotondi, a KFR Design munkatársa tervezte.

A belső átdolgozás következményeképp a kért ár nagyot csökkent. Bár a pontos számot hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, és az érintett ügynökök továbbra is zárkózottak, a pletykák szerint a módosított összeg most “csak” körülbelül 340 millió dollár. Ennwk a józanabb számnak jótékony Niami nem örül, mert a korábbi jelentések szerint nemrégiben pénzügyi gondokkal szembesült, beleértve más projektjeinek megszakítását is. Ennek ellenére a árcédula továbbra is duplája a kaliforniai történelem legdrágább ház tranzakciójának, 165 millió dollárnak, amelyet Jeff Bezos tavaly áprilisban fizetett David Geffen 8 hektáros Beverly Hills-i birtokáért.

Ezért az árét a vásárlók kortárs kialakítást kapnak, mozi színvonalú házimozival, szépségszalonnal és olimpiai méretű fedett medencével, társalgókkal. A 6000 négyzetméter alapterületű lakosztály saját privát medencéjét és legalább két hálószoba méretű öltözőjét tartalmazza, mindkettő pazar. Van még egy 50 autóból álló garázs, egy négysávos tekepálya és egy zöldzónás tetőterasz.

A ‘The One’ építészeti érdemeiről továbbra is megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a futurisztikus stílus kiállja az idő próbáját, mások szerint ez inkább duzzadt menedékháznak vagy kórháznak tűnik – vagy egy mereven geometrikus lakossági fehér elefántnak.

 'The One' 2015-ben Niami azt állította, hogy a házat egy „nagyon konkrét vevőt szem előtt tartva” építik, de a vevő kiléte továbbra sem ismert. Szintén zavaros, hogy ki szeretne vásárolni egy ilyen méretű és nagyságrendű mega szembetűnő lakókomplexumot – még a csökkentett 340 millió dolláros áron is sok milliárd ember számára teljesen elérhetetlen. A korábbi beszámolók azt mondják, hogy Niami azt tervezi, hogy új pénztechnikai iparmágnásokra koncentrál, mint például Koumra, aki eladta a WhatsApp alkalmazást a Facebooknak, és azóta több mint 300 millió dollárt költött kaliforniai luxus ingatlanokra, valamint a Honey alapítójára, George Ruanra, ami 4 dollárért kelt el a PayPalnak, majd építetett egy 80 millió dolláros Bel Air komplexumot.

Vannak sokkal egyértelműbbnek gondolt lehetséges vásárlók is – szaúdi sejkek, őrülten gazdag emberek Hongkongból, Tajvanról és Kínából. Ha bármelyikük véletlenül a legnagyobb és legrosszabb vegyületet keresi egész Tinseltown-ban, akkor valóban csak egy van. Ha bármelyikük egy igazán nagy és kihívó ingatlant keresne, akkor ez biztosan felkelti az érdeklődésüket.

A ‘The One’ -t Branden and Rayni Williams of The Beverly Hills Estates és Aaron Kirman of Compass közösen forgalmazza. A Vesta egyedi tervezésű bútorokat készített a villához.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek