Karbonsemleges kabinok

Igaz, a teljesen környezetszennyezés mentes sugárhajtású üzleti repülőgépek még legalább egy évtizednyi távlatban vannak, de a svájci Yasava cégnek már most több terve van arra, hogy hogyan ellensúlyozza a repülőgép belsejének szén-dioxid-kibocsátását.

A projekt főként az olyan alapanyagok beszerzésének módjára fókuszál, mint például a környezettudatos gyártású bőr és gyapjú, valamint a kiváló minőségű újrahasznosított alumínium használatára az újonnan bányászott fém használata helyett, mindennek azonnali hatása van a környezetre. “Azonnal 80% -kal csökkenthetjük hatásunkat” – mondja Christopher Mbanefo, a Yasava alapítója és vezérigazgatója.

YasavaA Yavasa az okostelefonok kiélezőéhez hasonló nagyméretű OLED kijelzőket helyeznek el a falfelületekre a repülőgép belsejében. Ezek lehetővé teszik szinte minden háttér vagy effektus – fa, kő, akár dzsungel környezet – életszerű, részletes imitálását. Ráadásul ezeket egy gombnyomással megváltoztathatjuk, lehetővé téve a zökkenőmentes átállást a vállalati felületről a családbarát tartalmakra – gondoljunk a falak mentén úszó halakra vagy egy sakktáblává átalakított asztallapra.

Yasava

“Csodálatos végeredményeket hozhatunk létre egyetlen fa kivágása nélkül” – mondja Mbanefo, aki megjegyzi, hogy akár 200 évig is eltarthat egyetlen repülőgép belsejének kialakításában felhasznált fa újranövesztése.

Yasava

A legújabb szén-dioxid kibocsájtás ellensúlyozási trendeknek megfelelően Mbanefo és munkatársai hamarosan elindítanak egy új projektet, az Oxï-Zen-et, aminek keretein belül a tagok megvásárolhatják az egyes szén-dioxid elnyelőkhöz – mondjuk egy adott erdőhöz vagy víztömeghez – kötött ellentételezéseket, amik és nem cserélhetők vagy újrafelhasználhatók.

Yasava

Ezzel ú szabványt alkalmaz, amit részben az ETH Zürich kutatóegyetem fejlesztett ki, ezzel kalibrálva az egyes területek szén-abszorpciós képességeit, lehetővé téve az egyenletes eloszlást.

Yasava

“Tipikus szén-dioxid-kiegyenlítéssel nehéz megérteni, hogyan, mikor és hol szívódik fel a szén” – mondja Mbanefo. “Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy lássuk, hol koncentrálódik a szén tulajdonképpen, és lehetővé teszi számunkra a céljaink teljesítését.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek